Medvehagyma-burgonya krémleves leveles véres hurkával
A hétvégén Apukám jóvoltából tobzódtunk a medvehagymában. Komplett menüket nyomtunk medvehagymából. A medvehagyma évek óta fogságában tart. Ez jelenti a tavasz beköszöntöttét. Lássuk a menü leves részét.
A leveshez (a savanyúkáposzta leveshez hasonlóan) remekül passzolt a véres hurka, most kabátba burkolva.
Hozzávalók:
5 nagy szem burgonya
2 fej hagyma
só
frissen őrölt bors
kakukkfű
majoranna
1 dl tejszín
1 nagy csokor medvehagyma
2 ek almaecet
1 citrom héja és leve
véreshurka
leveles tészta
A hagymákat finomra vágom és kevés olívaolajon megfonnyasztom. A burgonyát meghámozom, felkockázom, majd a hagymához adom. Annyi vízzel öntöm fel, hogy a burgonyát ellepje+5 cm. Sózom, borsozom, hozzáteszem a zöldfűszereket összekötözve. A burgonyát puhára főzöm, majd a zöldfűszereket kiveszem és a levest összeturmixolom. Tejszínnel selymesítem, citrom levével és héjával, valamint az almaecettel teszem pikánnsá. A medvehagymát vékony csíkokra vágom, kevés olívaolajjal kikeverem és tálaláskor a levesre halmozom.
Közben a véreshurkát egy tepsiben a sütőben elősütöm, ropogjon a héja. Amikor nagyjából lehűlt, leveles tésztába burkolom, tojás sárgája és tejföl elegyével megkenem és 200 fokon pirosra sütöm.