Mazsis túrós zsemle
Éppen reggelire/tízóraira kerestem ötleteket, amikor az essen&trinken júliusi számában megláttam ezt a zsemlét. Annyira egyszerű az előállítása, mint egy muffinnak, akár egy álmos szombat reggelen is összeüti az ember lánya 10 perc alatt, aztán míg a családtagokat ébresztgetjük ki is sül a finomság! Én a végén nem lapos pogikat, hanem inkább kerek zsemléket készítettem a masszából, mivel úgy okoskodtam, hogy így sokkal omlósabb lesz és kevésbé szárad ki, mint a lapos. Igen gyorsan eldiffundált a végeredmény… csak a morzsák maradtak, azt meg nem szabad összeszedni, mert “a madáj majd medeszi”:-)
Hozzávalók:
8 dkg mazsola
25 dkg liszt
1 tasak sütőpor
30 dkg túró
6 dkg olvasztott vajat
6 dkg cukor
4 ek tej
A mazsolát 1 dl vízzel egy bögrében megmikrózom, aztán hagyom duzzadni, míg összeáll a tészta. A lisztet a sütőporral összekeverem. A túrót, a vajat és a cukrot simára robotolom, majd hozzáadom a sütőporos lisztet és a leszűrt mazsolát és összegyúrom. Itt a recept azt írta készítsek belőle egy 6 cm átmérőjű rudat és osszam 8 részre. Én ehelyett kis gombócokat formáltam belőle, lett vagy 14 db. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Málna dzsemmel nyomtuk, jó volt!
Ahogy nézem más blogger kolléganők is elkészítették már, még az újság megjelenése előtt. Partizán Orsi adta az alapot, majd Cserke variált rajta egyet.