Mazsis kalács
Néha elkap a hév és úgy érzem kedvenc pékünket leváltom. Nem mintha rossz árut adna el. Dehogy! A minőség állandó. Csupán úgy érzem, ez nekem is megy. De aztán rájövök: nincs kedvem mindig kenyeret és kalácsot sütni. Néha jó persze, na de minden héten többször?! Mazsis kalácsot eleddig nem készítettem, úgyhogy épp itt volt az ideje. Igen finom és tetszetős lett, azonban legközelebb a mennyiség felét készítem csak, mert ez hármunknak sok.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
7 dkg cukor
1 csipet só
2 tojás
2 dl langyos tej/tejszín
1 citrom héja
7,5 dkg puha vaj
20 dkg mazsola
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek! A hozzávalókat a kelesztőtálamba pakolom, majd a robotgépem dagasztófejével kidagasztom, nagyjából 5 perc alatt. A tészta szép sima lesz. Lefedem és várom, hogy lepattanjon a tál teteje. Akinek nincs ilyen tálja: nagyjából 20 perc alatt meleg helyen kelesszék. Ezt követően enyhén lisztezett deszkán belegyúrom a mazsolát, majd vajjal kikent sütőformába teszem és hagyom pihenni negyed órát. Éles késsel a tetejét bevagdalom, majd 180 fokon 50 perc alatt megsütöm.
A recept eredetijét a Dr.Oetker Süteményes könyvében találtam.