Mascarpone torta karamellizált répával
Szeretem a Philadelphia tortára hajazó sütiket. Leginkább a ropogós kekszréteg miatt, ami a krém alatt csücsül. A kandírozott répa ötletét egy német nyelvű receptújságban láttam és gondoltam kipróbálom. Remekül harmonizált a semleges mascarpone krémmel. De önmagában is el lehet csipegetni.
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű keksz
10 dkg vaj
10 dkg marcipánmassza
Krém
4 tojás
50 dkg mascarpone
2 dl tejföl
2 ek étkezési keményítő
csipet só
2 ek méz
3 ek frissen facsart narancslé
Karamellizált répa
20 dkg répa
9 dkg nádcukor
1 ek víz
A répákat a durvára reszelem. 5 dkg cukrot 1 k vízzel karamellizálok, rádobom a répát és 3-4 percig karamellizálom. Ennyi idő alatt a víz kicsapódik a répából és el is párolódik. A répadarálékot sütőpapírral bélelt sütőlemezre terítem és minimális cukorral megszórom. 100 fokon 40-50 percig szárítom. A kekszet ledarálom, majd összekeverem az olvasztott vajjal és a lereszelt marcipánnal. A kapcsos tortaforma alját kivajazom, majd rányomkodom a marcipános kekszdarát és 180 fokon 10 percig sütöm. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a mascarponéval, a tejföllel és a narancslével habosra keverem, aztán hozzáadom a mézet és a keményítőt is. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. Villával a mascarponés krémhez keverem. A kekszrétegre öntöm a krémet és 180 fokon 30 percig sütöm. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lefedem. Tálalás előtt megszórom a karamellizált répával, ami isteni csemege, csak úgy önmagában is!
Ötlet: essen und trinken 03/08