Marokkói paradicsomos-joghurtos pohárkrém citromos olívaolajjal és fűszeres ropival
Március 15. Ez a nap nálunk nagy ünnep. Nem mintha “nagymagyarok” volnánk, sokkal inkább Pöttyöm születésnapja miatt. És milyen jó már, hogy ilyenkor soha nem kell dolgozni, így boldogan oldódhatunk fel az ünneplésben nagycsaládilag. A menü tervezése mindig kihívás, hiszen a Nagyik jobban preferálják a hagyományosabb vonalat, de a Keresztszülők és mi is kicsit new-wave-ben tolnánk.
Nos, idén ez lett a menü:
Marokkói paradicsomos-joghurtos pohárkrém citromos olívaolajjal és fűszeres ropival
Mentás-kecskesajtos grillezett padlizsán
*
Csülökpörkölttel töltött grillezett dagadó polentával
Csirkemell medvehagymás-aszalt paradicsomos-ricottás töltelékkel grillzöldséges bulgurral
Vaníliás csirke mézes répával, ropogós burgonyával
*
Málnás-fehér csokis charlotte
Brownie torta házi fagyival
Krémes házilag
Elsőként ezt az előételt mutatnám be, kezdők is könnyedén abszolválják!
Hozzávalók:
1 Mutti polpa konzerv (40 dkg) vagy ugyanennyi érett paradicsom nyáron
fél citrom leve
2 fokhagymagerezd
1 tk ras el hanout fűszerkeverék*
csipet cukor
1 csokor menta levelei finomra vágva
frissen őrölt bors
40 dkg natúr joghurt (ha nem görög vagy török, csepegtessük le használat előtt)
citromos olívaolaj
Most konzerv paradicsommal dolgoztam. Rotyogtatva, fedő nélkül sűrítettem a belereszelt 2 fokhagyma gerezddel. A végén csipet cukor, bors, citromlé és menta. A joghurtot lecsepegtettem. Ha kihűlt a paradicsomos cucc kicsit meglocsoltam citromos olívaolajjal és úgy a poharakba fele-fele arányban adagoltam a paradicsomos részt és a joghurtot.
* Ras el hanout fűszerkeverék= Észak-Afrikában használatos fűszerkeverék. Jelentése a bolt legjava. Mint ahogy az a fűszerkeverékekre jellemző, mindenkinek megvan a maga titkos összetételű kombinációja. Tartalmaz: kardamomot, fokhagymát, fahéjat, őrölt chilit, koriandert, római köményt, szerecsendiót, bors, kurkuma.
Itt egy példa az összetételre, ha otthon reprodukálnánk:
2 ek őrölt fahéj
1 ek kurkuma
‘/2 ek frissen őrölt bors
1/4 ek frissen reszelt szerecsendió
1/4 ek őrölt kardamom
1/4 ek frissen reszelt fokhagyma
Közben sütöttem hozzá fűszeres ropit.
Hozzávalók:
1 rúd Tante Fanny leveles tészta
pár tk pesto
reszelt parmezán
A leveles tésztát kitekertem, bekentem pestoval, megszórtam reszelt sajttal. 1 cmes csíkokat vágtam belőle a rövidebb oldalán (=keresztben) és ezeket megtekertem, majd 200 fokon 10-15 perc alatt pirosra sütöttem. Persze ezt millióféleképpen lehet variálni: szardellával, cayenne borssal, tapenade-dal, stb…
Az eredeti recept Rachel Allen-é, ezt variáltam kicsit meg fűszerekkel.