Keresés a blogon

Mangó flan szederszósszal

Mar 12th, 2008 by Ízbolygó | 0

A flant mind a spanyolok, mind a franciák a saját desszertjüknek tartják. Számtalan változata létezik, a lényeg a tejből, tejszínből, tojásból, lisztből készült pudingszerű alap, a karamell és a gyümölcs. A crème brûlèehez szinte már kórosan vonzódom, azonban flant még nem készítettem. Egészen a hétvégéig. Megjelent az általam már oly sokszor ajnározott Lecker márciusi száma, le is csaptam rá. És ismét megérte! Ebben leltem erre a receptre. A mangó helyett legközelebb más gyümölcsöt próbálok ki. Nem mintha ez nem lett volna isteni! Csupán a kíváncsiság hajt!:-) Az is a bizodalmamat mutatja, hogy kapásból dupla mennyiséggel indítottam a gyártást, de itt az alap mennyiségeket írom le.

Hozzávalók:
1 mangó
5 dkg cukor
4 ek narancslé
1,5 dl tejszín
3 tojás
2 ek méz
45 dkg fagyasztott szeder vagy málna vagy vegyes erdei gyümölcs

A cukrot egy ek vízzel karamellizálom, majd hozzáadok még 50 ml vizet, majd addig rotyogtatom, míg be nem sűrűsödik. 4 szufléstálka aljába adagolom. A mangót meghámozom, kiveszem a magját, majd a narancslével összeturmixolom. A tejszínt kemény habbá verem. A tojásokat hozzákeverem és a masszát a szufléstálkákba kanalazom. A sütőt előmelegítem 150 fokra és a tálkákat egy tepsibe teszem, amit 3/4ig feltöltök forró vízzel, majd 1 órán keresztül párolom. Amikor elkészült, szobahőmérsékletűre hútöm, majd hűtőbe teszem legalább 6 órára. Tálalás előt 20 perccel a fagyott szedret felfőzöm 2 ek mézzel és addig rotyogtatom, míg be nem sűrűsödik egy kicsit. A szufléstálkák oldalánál késsel körbeszelem a flant, hogy könnyebben k tudjam borítani, majd kistányérokra teszem és nyakon öntöm a meleg gyümölcs öntettel.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007