Mandulás-vaníliás kifli
Az osztrák Gusto magazint végiglapozva elhatároztam, idén ebből válogatok karácsonyi aprósütiket. Most javítanék. Nagyrészt ebből válogatok karácsonyi aprósütiket. A szesön első darabja a mandulás-vaníliás kifl lett. Hogy a Gusto képen, hogyan lett oly fáint módon bevonva fehér porcukorral, nem tudom. Az enyém kevésbé cukros, ami őszíntén szólva nem lett hátránya, még így is kissé édesnek tartom. De azért talán el fog fogyni:-)
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
25 dkg liszt
10 dkg mandula
Forgatáshoz:
1 vaníliarúd kikapart magja
porcukor
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és a mandulával összegyúrom, majd fóliába tekerve min. 1 órára a hűtőszekrénybe teszem. A tésztát elfelezem, majd egyenként kb. 5 cm átmérőjű rudakat sodrok belőle. A rudakból nagyjából fél centis részeket levágva előbb golyóbisokat gyúrok, hogy átmelegedjen a tészta, majd kifliket hajtok belőle. A kifliket sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezem (egymáshoz nem túl közel) és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütöm. Amikor már “foghatóvá” és nagyjából keményre hűlt a vaníliával összekevert porcukorba forgatom.
Miután teljesen kihűlt fémdobozba zárom a “ragacsos” kezek elől.