Mandulás süti, nem piskóta
Nem piskóta, mert azt ugye ki nem állhatom… De fini, puha és mandulás. Csupán az ábrázata kissé piskótás, az íze és állaga messze veri azt! Meg nincs az a macera vele és a jellegzetes piskótás vatta-fíling a torokban sem érezhető. Ez meg végképp nem hátránya!
Hozzávalók:
20 dkg tejszín
20 dkg + 2 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só
3 tojás
20 dkg liszt
fél tasak sütőpor
12,5 dkg vaj
6 ek tej
10 dkg szeletelt mandula
Egy sütőlapra (nagyjából 35×40 cm-es) sütőpapírt terítek, bemelegítem a sütőt 175 fokra és nekiállok összedobni a tésztát. A tejszínt kemény habbá verem, közben apránként hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót. A végén a tojásokat is belekeverem. A lisztet a sütőporral elegyítem, majd a tojásos tejszínhez adom. A matériát a sütőlapra simítom és a sütőben 15 percig sütöm. A vajat két evőkanál cukorral felolvasztom, belekeverem a tejet is, majd a végén hozzáadom a mandulát. A sütemény tetején eloszlatom a vajas mandulát és újabb 12 percig sütöm.
Lecker 2008/9