Málnahabos torta
Anyucinak mindig vannak korszakai. (úgy veszem észre, nekem is) Volt más almáspite-, zserbó-, mákos-almás süti-, joghurtorta korszak a sok egyéb mellett. Valamire rákattan és egy ideig az istenért nem változtat. Hogy miért? Ne kérdezzétek! Biztos, szereti, amikor már rutinból készülnek a dolgok. Vagy az a cél, hogy megunjuk. Volt egy időszak, amikor még kisgyerek voltam, hogy nonstop gyümölcstortát gyártott. Abban az -általam ritkán használt- cakkos szélű formában. Arról mindig ledobáltam a “szélét”, később, amikor egyre pofátlanabb lettem, mert serdültem, akkor az alját is. Maradt a krém, a gyümölcs, meg a zselé. Sok mindenben változtam az évek folyamán, de ez nem akar megváltozni bennem. Továbbra sem tolakszom a piskótáért. Komolyan mondom, manapság a pohárkrémek kezdik reneszánszukat élni nálam, mert abban (fajtától és kedvtől függően) nincs is piskóta!
Vendégségben jártunk és én vállaltam a desszert elkészítését. Mivel volt 3 kiskorú is, gondoltam, még cukrot se nagyon használok, hogy igazán bababarát legyen.
Hozzávalók:
Piskóta:
4 tojás
1 csipet só
5 dkg cukor
1/2 kk szódabikarbóna
10 dkg bio liszt
1 ek olaj
1 ek zselatin vagy 2 cs agar-agar
Krém
50 dkg mascarpone
30 dkg málna (fagyasztott)
3 ek méz
fél citrom leve
Zselé
30 dkg málna (fagyasztott)
30 dkg piros gyümölcs (fagyasztott)
1 ek méz
A fagyott gyümölcsöket felengedem. A piskótához a tojásokat szétválasztom, majd a fehérjéből csipet sóval kemény habot verek, aztán először a cukrot, majd egyesével a sárgájákat hozzákeverem. A szódabikarbónát belekeverem a lisztbe és a habba szitálom. A kapcsos tortaformába belevágok egy akkora sütőpapírt, mint az alja, majd beleöntöm a masszát és 180 fokon nagyjából 15 perc alatt megsütöm. (tűpróba!) 30 dkg málnát leturmixolok, majd átszűröm és robottal összedolgozom a mascarponéval. Hozzáadom a mézet és a citrom levét. Ha kész a piskóta kihűtöm, majd kikapcsolom a formát és lehúzom az aljáról a papírt és visszapakolom a formába ill. visszakapcsolom a forma oldalát is. Belekanalazom a krémet, majd hűtőbe dugom. 30 dkg málnát és 30 dkg vegyes piros gyümölcsöt 1 ek mézzel felfőzök, majd amikor már sűrűsödik a forralástól belekeverek 1 ek-i zselatint vagy 2 cs agar-agart. Ha kicsit meghűlt a torta tetejére kanalazom és jól kihűtöm.