Magyarosan újragombolva
A magyar konyha a paprika-paradicsom-hagyma szentháromságától híres. Ez nem újdonság, le is számolhatunk vele. Ha elfogadtuk ezt az alapvetést, azért újragondolhatjuk némely “magyaros” ételünket! Nem kell zsírban tocsogó körömpörköltet készítenünk ahhoz, hogy elmondhassuk, magyaros ételt főztük. Ahogy a burgonyalevest már újraértelmeztem így és így, tovább is játszhatunk, próbálkozhatunk az összes többi hagyományosnak tartott fogás átvariálásával. A tavasz közeledtével a szervezetünk is egyre inkább a könnyedebb fogásokat vágyja, de nem kell kizárólag salátán tengődnünk. Remek, gyors ebéd kerekíthető a felsorolt hét alapanyagból is.
Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé
1 póréhagyma
3 paradicsom
5 tv paprika
tejföl
2 bögre bulgur
sok-sok petrezselyem
só
frissen őrölt bors
A pórét felkarikázom, majd kevés olívaolajon közepes lángon meggyengítem. A paprikákat megmosom, kicsumázom (magházát kiszedem), majd vékony csíkokra vágom. A paradicsomok alját kereszt alakban bemetszem, majd forró vízzel leforrázom, héjukat lehúzom és felkockázom. A meggyengült hagymára dobom a paprikát, picit megsózom és néha megkeverve, fedő alatt hagyom, hogy a paprika is összeessen. A csirkemellfilét megmosom, leszárítom, vékony szeletekre, majd csíkokra vágom. Sóval, borssal ízesítem, majd a paprikás hagymás alapon kifehérítem. Végül hozzáadom a paradicsomkockákat is. Az egészet összefőzöm nagyjából 15-20 perc alatt. A bulgurt 2,5szeres mennyiségű sós vízben megfőzöm. A friss petrezselymet apróra vágom és megszórom vele a bulgurt. A lecsós csirkéhez tejfölt keverek és a petrezselymes bulgurral tálalom.