Linzer, ezúttal marcipán nélkül:-)
A marcipánnal bevont, félig csokiba mártott linzer gyártásának is kizátólag karácsonykor szoktam nekiesni. Munkás, pepecselős…és isteni finom. Idén hipp-hopp végeztem vele. Csak amikor már a csokimártogatással is végeztem döbbentem rá, mi olyan furcsa az idei linzerekben! Lemaradt a tetejéről a vékony marcipánréteg:-))) Kíváncsi vagyok, a családtagok vajon észreveszik-e a malőrt?!
Hozzávalók:
Tészta
25 dkg liszt
5 dkg darált mandula
1 kk sütőpor
só
15 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojássárgája
Díszítés
barack vagy ribizli vagy málna lekvár
30 dkg marcipánmassza
5 dkg porcukor
10 dkg tortabevonó étcsoki
mandulatüske vagy felezett mandula
A lisztet a sütőporral és a csipet sóval összekeverem, majd a vajjal, cukrokkal, a mandulával és a tojássárgájával omlós tésztává összegyúrom. Folpackba csomagolom és min. fél órára hűtőbe teszem. Ezt követően 2 sütőpapír között 3 mm vastagranyújtom és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (esetemben Unicumos pohárral) kiszaggatom. A korongokat egymástól pár cm-re sütőpapírral kibélelt sütőlemezre teszem, majd 180 fokon 8 perc alatt megsütöm (épp csak egy árnyalatnyit szineződjön el). Amikor a korongok kihűltek, lekvárral összeragasztom őket.
A lépés, ami kimaradt: A marcipánmasszát porcukorral megszórt munkafelületen kinyújtom és az előbb használt szaggatóval kiszaggatom és a kapott korongokat a lekvárosokra rányomkodom.
Innen megvan: a korongokat félig csokiba mártom és mandulatüskével díszítem.
Lajos Mari 66 Karácsonyi édesség c. könyvében található recept alapján.