Keresés a blogon

Libamájjal és aszalt szilvával töltött nyúlpástétom

Dec 31st, 2007 by Ízbolygó | 0

Mindent vivő… Nem az első pástétom, amit készítettem, de eddig a legjobb! Igazán gazdag, harmonikus ízek. A hozzá illő borral kapcsolatban azonban megoszlottak a vélemények. Én leginkább egy könnyű vöröst szopogattam hozzá, az édes fehér helyett, bár hozzá kell, hogy tegyem, azzal sem volt rossz!

Hozzávalók:
70 dkg nyúlcomb
1,5 palack vörösbor
2 ek mangalicazsír
6 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma

bors
friss kakukkfű
2,5 dl tejszín
12 g zselatin
8 szelet bacon
60 dkg libamáj
2 ek mézes dijoni mustár
20 dkg aszalt szilva

A nyúlcombokat megmosom és beteszem a vasfazekamba, kevés mangalicazsíron hirtelen elősütöm. Aztán megtiszított fokhagymát, az elnegyedelt vöröshagymát és a kakukkfüvet mellédobom, majd felöntöm egy palack borral, ráteszem a tetejét és így főzöm, míg a hús olyan puha nem lesz, hogy könnyedén leomlik a csontról. Az aszalt szilvát a fél palacknyi borral, csipet fahéjjal és 2 szem szegfűszeggel összeforralom. A tejszínt felmelegítem, majd a zselatint feloldom benne. A húst lefejtem a csontokról és összeturmixolom a tejszínnel. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítem. A kiszemelt pástétomos edényt (esetemben egy kenyérsütő forma) kibélelek baconnal, majd a nyúlturmix felét az edény aljára simítom és hűtőbe teszem. A libamájat szétvágom pár szeletre és száraz serpenyőben mindkét oldalát 1-1 percig pirítom. A májat is leturmixolom, sózom, borsozom, mustározom, majd hűtőbe teszem, hogy krémmé álljon össze. (Ha nem akarna, lehet rajta segíteni egy kevés vízben feloldott 2-3 lap zselatinnal. De a benne lévő zsír azért előbb-utóbb krémessé teszi!) Amikor már krémes, előveszem a félig töltött fomám, középre halmozom az aszalt szilvákat, majd beborítom a libamájas krémmel, végül ráhalmozom a maradék nyuszicomb-turmixot. Lefóliázom és legalább 1 napig érlelem hűtőben. Pirított kaláccsal tálalom.

2001/04 Konyhaművészet egyik receptje adta hozzá az ötletet.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007