Lazacos, aszalt paradicsomos fekete tagliolini
A szilveszteri bevásárlásból maradt egy adag füstölt lazac, ami megúszta, hogy tortillába csomagoljam és lassan de biztosan közelített a felhasználás végső határideje. Az előző napokban leesett jegeseső, majd hó, aztán hólapátolás, olvadás, hirtelen fagy következtében a házból csak biztonsági felszereléssel (párnákkal) vagy jó egyensúlyérzékkel lehet kilépni, úgy döntöttem, ma nem megyünk sehova és abból főzök, amit a frigó rejt… Az egyik főszereplő (a lazac mellett) a Nemisbékától kapott tintahaltintás tagliolini, ami -úgy vélem- igen jó választás volt a lazachoz.
Hozzávalók:
25 dkg tintahaltintás tagliolini
15 dkg füstölt lazac
1 nagy csokor metélőhagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tk mustármag
4,5 dl tejszín
7-8 dkg szárított paradicsom (3/4 üveg)
fél lime leve
olivaolaj
parmezán sajt
Felteszem a vizet a tésztafőzéshez. Kevés olivaolajat löttyintek a serpenyőbe, majd beleöntöm a tejszínt. Hozzáadom a metélőhagymát, belereszelem a fokhagymát, a felcsíkozott szárított paradicsomot, a mozsárban összetört mustármagot, sózom, borsozom. Felforralom, sűrűsödésig főzöm. Ezt követően beledobom az apróra vágott lazacot, meglocsolom a lime levével. A tésztát kifőzöm, összekeverem a lazacos masszával, a tetejére parmezánt reszelek. Manónak jól megfújom, magam pedig azon melegében fogyasztom.