Különleges sókeverékek
“Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót” – hangzik a legkisebb királylány szájából a mesében. De vajon miért vonzódunk a sóhoz? Só nélkül is teljes az élet?
Nem állok nagy sózó hírében. Ez a gyerekek miatt is jó, hiszen nekik a töredéke is elég a sóbevitelnek. Viszont azért teljesen nem tudom, nem lehet elhagyni. Kell a frissen kisütött húsra a Maldon vagy a desszertekbe az édes íz kiemeléséhez, esetleg egy-egy halra a vaníliás… De nem is akarnék papolni a bevitel mennyiségéről sem, hiszen jó fajta sóból, tényleg elég egy kevés, ami meg “konyhasó”…hát abból szuper só-liszt gyurmát lehet készíteni.
Ami viszont hihetetlenül izgalmas terület, az az ízesített sók világa. Kókuszos, vaníliás… most éppen meg chilis-kakaós. Ha forró italban működik, miért is ne szórhatnánk egy kevés sóval keverve? És nem is a recept miatt íródik ez a poszt, hanem inkább biztatásként! Próbálkozzatok a sóval! Izgalmas végeredmények születhetnek chilivel, curryvel, borsokkal, vaníliával…
Hozzávalók:
1 ek Fleur de sel
fél tk holland kakaópor
csipet szárított chilipehely
Ez a kombináció nem csak az eperrel passzol, hihetetlen jó bárányhoz vagy a karfiolhoz!
Szezámos-chilis só
1 ek szezámmag
1 ek Fleur de sel
fél tk chili
Vajas újkrumplihoz: húúúdejó!
HÚSVÉTRA már elkészültek a tojáslikőrös-málnás tortácskák. Poszt még holnap!