Krumpli rakva, de nem úúúgy…
A kölyköknél és a férjeknél nem lehet mellényúlni a krumli+hús párossal. Lehet a hús rántott, töltött vagy akár darált és a krumpli is készülhet gyakorlatilag bárhogyan. A siker garantált. Érdekes továbbá, hogy a „rakott” dolgokból még a válogatós gyerek se piszkál ki semmilyen alkatrészt. Valahogy homogén egésznek tekinti és lapátolja befelé. Főleg, ha tejföl is van rajta, azzel minden jobban csúszik.
Most olvastam valahol, van olyan, hogy „trendszetter”. Hát ezzel a kajával biztosan azok lehetünk. A család többi tagja (általában gyerek és férj és persze nagypapik) szemében. De ez is valami a házi fakanalasistennővé válás rögös útján…
Hozzávalók:
1,2 kg burgonya
60 dkg darált hús
2 hagyma
5 gerezd fokhagyma
40 dkg hámozott, vágott paradicsom
6 dkg aszalt paradicsom
2 dl vörösbor
oregánó
kakukkfű
só
frissen őrölt bors
1 citrom reszelt héja
4 dl tej
3 dl tejszín
3 tojás
szerecsendió
vaj, olívaolaj
A hagymát és a fokhagymát megpucolom, a hagymát apróra vágom és olívaolajon üvegesre párolom. Hozzáadom a darált húst és pergősre pirítom. Mehet bele a paradicsom-massza, a fokhagyma, a vörösbor, aszat paradicsom, só, frissen őrölt bors és a szárított zöldfűszerek. Ha friss zöldfűszerrel dolgozunk, akkor azokat csak a legvégén adjuk hozzá. Addig forraljuk a darált húsos masszát, míg a paradicsomszósz be nem sűrűsödik és az íze kicsit édeskéssé válik. A krumplit is meghámozom, majd vékonyra szelem. Egy nagyobb tűzálló tálat kivajazok és a krumpli felét cserépszerűen egymásra csúsztatva az aljára leteszem. Erre rámerem a darált húsos keveréket, majd a tetejére ismét cserépszerűen elhelyezem a maradék krumplit. A tejszínt, tejet a tojással összekeverem, sózom, borsozom, szerecsendióval ízesítem, aztán a rakott krumplira öntöm. Egy kevés vajat is morzsolok rá, így a tetején a burgonya szeletek ropogósra sülnek. 180 fokon 70 percig sütöm. Tejföllel ettük és céklasalátával.
essen&trinken 2008/10, de jócskán csavartam rajta