Koranderes-gyömbéres lazacfasírt mentás-répás-kesus tésztával (egy kis thai)
“Tudod, mi olyan szép itt? Nézd: ahogyan sétálunk, a homokban hagyjuk a cipőnk nyomát, itt maradnak, szépen kirajzolódnak. De holnap, amikor felkelsz és végignézel ezen a hosszú parton, semmit sem látsz, sehol egyetlen nyom, jel. Éjjel a tenger elmossa. A tenger mindent elrejt. Mintha soha senki nem járt volna itt. Mintha mi sem léteztünk volna. Ha van hely a világon, ahol arra gondolhatsz, milyen semmi vagy, hát ez itt olyan. Már nem föld és még nem tenger. Nem ál-élet, de nem is valódi. Idő. Múló idő. És kész.”
Alessandro Baricco
Csípem a thait. A thai meg engem csíp. Imádom a fűszerességét, hogy egyszerre édes-csípős-citrusos. Jók hozzá/benne a csonthéjasok, amik manapság nagy kedvenceim. Kesudió, mogyoró…
És Ti? Csípitek?
Hozzávalók:
25 dkg lazacfilé
1 fokhagyma gerezd
2 cm-es gyömbér
2 szál újhagyma
kevés friss chili
1 csokor koriander
esetleg kevés zsemlemorzsa
kevés halszósz
1 lime reszelt héja és leve
só
bors
Köret:
3 sárgarépa
2 salotta
2 lime
1 ek barna nádcukor
15 dkg üvegtészta
1 nagy csokor menta
10 kesudió
mogyoróolaj
halszósz
Mártogatós:
halszósz
édes chiliszósz
lime leve
A fasírthoz a halat apróra vágom (nagyon apróra!), a hagymát vékony karikákra, a fokhagymát és a gyömbért lereszelem, majd az egészet összegyúrom. Kicsit botmixerrel bele is turmixolok, hogy még krémesebb massza legyen. A koriandert, a chilit apróra vágom, a masszához adom, só, frissen őrölt bors, majd lime héja és leve, halszósz, majd zsemlemorzsával (ha kell) a masszát kívánt állagúra “belövöm” Könnyen formázható legyen, ne essen szét.
A szilikonos minimuffin forma mélyedéseibe ültetem a masszából kialakított golyókat és 200 fokon (előmelegített) 20 perc alatt megsütöm.
A köret: A répát megpucolom, almareszelőn lereszelem. A salottát megtisztítom, majd finomra vágom, kevés mogyoróolajon megfonnyasztom, hozzáadom a barna cukrot és a reszelt répa felét. Pár pillanat alatt megpárolom, halszósszal sózom. lime levét hozzáfacsarom. Félrehúzom a lángról és hozzáadom a maradék répát és az aprított mentát.
A kisült lazacfasírttal tálalom. Halszósz-édes chiliszósz 1:1 arányú keverékéből és lime levéből öntetet készítek, ebbe is lehet mártogatni.