Könnyed citromos, cukkinis köret koktélparadicsommal
Múlt héten vendégeink voltak és bárányt készítettem. A gerincét és a csülkeit mustáros-zöldfűszeres kéregben (á la Ramsay). Maga a bárány sajnos nem lett megörökítve, pedig igazán jól sikerült. Legközelebb biztosan fogok egy kis olívaolajat is csempészni a kéregbe, mert nekem így kissé száraznak tűnt. Egyébként maga a recept rém egyszerű, a báránygerincet sózom, borsozom, préselt fokhagymával bekenem, majd körbepirítom, majd sütőben 200 fokon 10-15 perc alatt ruganyosra sütöm. A kakukkfűből, rozmaringból, petrezselyem, kenyérmorzsából és parmezánból készült morzsát miután bekentem angol mustárral (thx robibobi!) a húsra kenem és még 5 percig sütöm. A sütések ideje alatt tettem a húsra citromkarikákat és hát nem ártott neki.
A séf úr “provence-i cukkini”-t ajánlott hozzá, így ezt készítettem a cukkini-graten helyett.
Hozzávalók:
4 nagy cukkini
1 nagy szár rozmaring finomra aprított levelei
balzsamecet
12 db koktélparadicsom
1 citrom felkarikázva
1 ek provence-i fűszerkeverék házilag legyártva (kakukkfű, bazsalikom, majoranna, petrezselyem, rozmaring, zsálya)
A cukkinit 1 cm-es karikákra szelem, majd serpenyőben kevés olívaolajat melegítek és a rozmaring apróra vágott leveleivel és a felkarikázott citrommal nagy lángon pirítom. Sózom, borsozom és ráöntök egy adag balzsamecetet. Beforralom az ecettel (2 perc), majd hozzáadom a koktélparadicsomokat és addig pirítom, amíg a paradicsom bőre meg nem szottyad kicsit, el nem kezd puhulni. Ekkor még egy adag sóval, borssal és provence-i fűszerrel megkínálom. A báránnyal tálalom.
Gordon Ramsay: Vasárnapi ebéd