Keresés a blogon

Koktélparadicsom torta bazsalikommal és pármai sonkával

Jul 16th, 2008 by Ízbolygó | 0

Pöttyöm “csüti”-függő lett. Hétvégente elképzelhetetlen úgy étkezés, hogy ne harsanna fel az etetőszékből már az elején: “Lesz csüti?”. Ha igennel bíztatom, már a leves után követeli… Ha nemmel (és már fáradt és éhes) sírva fakad… Ember legyen a talpán, aki konfliktusok nélkül, szőrös fejjel átvészeli a dackorszakot. És ő még nem is nevezhető súlyos esetnek. Jöhet minden, amit “kiszvillával” vagy kanállal kell enni. Le nem pottyan egy morzsa sem, olyan alaposan puszilja be az édességet.

Hétfőn azonban “becapódott”, ugyanis akkor készítettem ezt a “tortát”, ami mivel csütiformában készült, le nem tudtam beszélni róla, hogy “tojta” vagy “csüti”. Szorgalmasan tapicskolta kis mancsaival a tésztát, szelte a paradicsomot és a bazsalikomot a műanyag késével és közben lopkodta a sonkát és rágcsálta a parmezánt. Majd amikor kijött a sütőből és megkóstolta akkor esett le neki, hogy itt bizony nem is csütiről van szó… Azért immel-ámmal megette, de azt a csalódott arcocskát sohasem fogom elfelejteni, ahogy mondja: “Ez nem is csüti. Emmász.”

A sonka-paradicsom-parmezán-bazsalikom négyesfogattal szinte biztos, hogy nyerő lesz a végeredmény. Legyen szó egy jó pastáról, pitéről vagy akár friss kenyérrel kevés olivaolajjal antipastiról, egyszerűen nem lehet vele hibázni. Ez a torta is ilyen volt, egyszerű és elronthatatlan…. Ízben azonban remek! Friss zöldsalátával ettük.

Hozzávalók:
Tészta
5 dkg parmezán
15 dkg liszt

frissen őrölt bors
szerecsendió
10 dkg hideg vaj
Töltelék
4 tojás
14 db koktélparadicsom
2,5 dl tejszín
14 levél bazsalikom
10 dkg pármai sonka

A tésztához a lisztet, a reszelt parmezán felét, fél tk sót, a kockákra vágott vajat egy tojással összegyúrom,
majd folpackba csomagolom és fél órára lehűtöm. Ezt követően kevés liszttel kinyújtom, majd egy quiche formába sütőpapírt terítek és arra simítom a tésztát. Oldalfalat is készítek, hogy nem folyjon ki majd a töltelék. Villával megszurkálom és felhasználásig hűőbe teszem. A tejszínt, a reszelt parmezán másik felével, a 3 tojással összekeverem, sózom, borsozom és szerecsendióval megszórom. A bazsalikomot apróra vágom és szintén a masszába keverem. A pármai sonkát is feldarabolom. A tésztára pakolom a felezett koktélparadicsomokat, rászórom a pármai sonka darabokat, majd nyakon öntöm a tejszínes masszával. 200 fokon 45 perc alatt
aranybarnára sütöm. Hidegen és melegen is kíváló.

Ötlet: Lecker 2008/7-8

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007