Itáliai kalandozás
Ebben a receptben Jamie Oliver fogta a kezem, ám kicsit átformáltam az ő receptjét (is)…
Szóval, alapanyagok: 1 nagyobb (1 1/2-2 kg) tanyasi csirke (ha jót akarsz magadnak, ne válassz szőröset!!!), 4 babérlevél, 8 gerezd fokhagyma, egy marék olivabogyó, 2 x400 g paradicsomkocka püré (pomodoro polpa), 1/2 palack Chianti, só, őrölt bors, olivaolaj, 6 szardellafilé, 3 rozmaringágacska.
Elkészítés: tanyasi csirkét feldarabolom, sózom, borsozom, ill. a fokhagyma felével bedörzsölöm a csirkedarabokat és olivaolajban hirtelen átpirítom mindkét oldalukat. Ezután a jószágot átpakolom egy tepsibe, amiben kényelmesen elférnek és ráöntöm a a sütésből visszamaradt pörcös olajat, valamint paradicsom konzervet. Majd rádobálom az olivabogyókat, a szardellafiléket, a babérlevelet, a fokhagyma másik felét, a rozmaring ágakat illetve rálöttyintem a bort. Alufóliával betakarom a tepsit és betolom a 180-ra előmelegített sütőbe másfél órára. A végén alufólia lekerül és még egy kicsit sűrítjük a masszát, légkeveréssel 200 fokon úgy 20-30 percig.
Körete: apró krumplikat megmosom és félbe vagdosom(héjastól). Serpenyőben az olivaolajat és a vajat összeolvasztom és ebben a krumplikat pirosodásig pirítom. Ha kész, már csak sózni kell. A csirkével isteni!