Karalábé leves karalábé gombócokkal
A karalábé tavaly kezdett visszaosonni a konyhámba. Azért írom, hogy osont, mert szinte észrevétlenül történt a folyamat. Először Pöttynek készítettem főzeléket belőle, aztán egyre gyakrabban nyersen is rágcsáltuk… Most pedig levesként is debütált és Pötty apja, aki krémleves-elleneségéről híres, elismerő szavakkal illette! A karalábé golyók pedig nagyon feldobták a levest, mint a leves saját anyagából készült harapható alkatrészek.:-)
Hozzávalók:
4+2 karalábé
3 szem lisztesre fővő burgonya (sárga héjú)
1 hagyma
1,5 dl tejszín
kakukkfű
fél citrom leve
só
frissen őrölt bors
A hagymát, a karalábét és a burgonyát felkockázom (a hagymát apróra). Ez utóbbit 1 ek olivaolajon üvegesre párolok, majd rádobom a karalábé és burgonyakockákat, párat keverek rajta és felengedem vízzel. Annyival, hogy 2 cm-rel a zöldségek fölött álljon a víz. Sózom, a kakukkfű levélkéit belemorzsolom és frissen őrölt borssal ízesítem. Addig főzőm, míg a zöldségek megpuhulnak, akkor botmixerrel pürésítem. Ekkor hozzáadom a tejszínt és a maradék 2 karalábéból egy eszközzel, aminek nem tudom mi a neve és hogyan került a konyhámba azt sem, de félgömb alakja van és remek golyókat lehet vele a zöldségekből és a gyümölcsökből készíteni, szóval egy ilyennel golyókat készítek és sós vízben 10 perc alatt megfőzöm őket. Levesbetétként használom. A citrom levével ízesítem.
Egyébként a leves remek kéksajtos barna kenyérből készült pirítóssal is!