Karácsonyi menü – Gyors desszertek
ötletek!
És a végére eljutottunk a desszertekhez. A karácsonyi desszert mindig látványos, színeiben, ízeiben is visszatükrözi az ünnepet. Ahhoz hogy látványos darabokat tálaljunk fel az ünnepen, nem feltétlenül kell sok idő és pénz! Egy kis logisztika és a családtagoknak szmük-szájuk nyitva marad konyhai teljesítményünktől! Az elkészítést célszerű előző napra időzíteni, hogy megfelelően kihűljön az étel és elnyerje a kívánt textúrát.
Budino narancsos áfonyakompóttal
(budino=puding)
Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
3 tojás
5 dkg barna nádcukor
3 csepp keserűmandula aroma
1 tk frissen reszelt (bio)narancshéj
Áfonyakompót:
20 dkg aszalt áfonya
3 narancs kifacsart leve
2 ek barna nádcukor
A mascarponét a tojással habosra keverem, majd hozzádolgozom a cukrot, az aromát és a narancshéjat. Tűzálló tálkákba merem, majd a tálkákat egy tepsibe teszem. A tepsit a tálkák feléig feltöltöm forró vízzel, majd 120 fokon 35 percig párolom. Kiveszem a tepsiből a tálkákat, szobahőmérsékletűre hűtöm, majd mehet a hűtőbe egy éjszakára.
A kompótot tálalás előtt vagy akár a pudinggal együtt előző nap is elkészíthetem, ugyanis csak annyiból áll, hogy a hozzávalókat összeforralom.
A hideg puding tetejére halmozom a forró kompótot és így tálalom.
Tipp: lehet olvasztott, narancslével ízesített csokival is nyakon önteni!
Csokikockák grillázzsal és narancsmártással
Hozzávalók:
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
12 dkg vaj
5 dkg kakaópor
10 dkg étcsoki
2 dl tejszín
A cukrot felfőzöm fél dl vízzel és 5 percig rotyogtatom. A tojások sárgáját habosra keverem újabb 5 perc alatt, majd apránként hozzácsorgatom a kész szirupot úgy, hogy közben folyamatosan keverem. A csokoládét felolvasztom alacsony lángon, nehogy odakapjon. A vajat is megolvasztom (mikróban) és összekeverem a kakaóporral. A vajas kakaóport és az olvasztott csokit és a lazán felvert tejszínt is a tojásos sziruphoz adom. Kerámiatálba töltöm a masszát és kihűtöm. Másnap kockázom és vaníliasodóval, vaníliafagyival vagy narancsmártással (1 narancs leve és csipet cukor beforralva) és egy kevés összetört grillázzsal (5 dkg cukrot közepes lángon karamellizálok, majd vékonyan olajozott alufóliára öntöm, kihűtöm, összetöröm) kínálom.