Karácsonyi hangulatban: kakaós panna cotta karamellizált chilis ananásszal
Ohyeee… ez nagyon komoly volt! Csoki, karamell, chili és az ananász igen ütős együtt. Persze a chili mennyiségét jól kell kalibrálni, hogy létrejöjjön az éppen csak csíp, de füstös-finom. Ki ne hagyjátok belőle!!!
A panna cotta egyszerű műfaj, nem igényel nagy konyhai jártasságot. Ebben az arányok pedig nagyon el vannak találva! Remegős, krémes, ahogy kell! Simán el tudom képzelni a karácsonyi asztalon!
Szóval figyelem! Karácsonyi készülődés indul!
Hozzávalók:
4 zselatinlap
1 vaníliarúd
4 dl tejszín
9 dkg cukor
3 dkg holland kakaópor
50 ml tej
50 ml Monin fehércsoki szirup
10 dkg mascarpone
1 kisebb ananász
8 dkg cukor
2 dl (vér)narancslé
1 cm chili magozva és finomra vágva
A vaníliarudat felhasítom és kihúzom bele késsel a magokat, majd a tejszínhez keverem. Hozzáadom a cukrot és beledobom a vaníliát is. Már a hüvelyt. Felfőzöm. Amikor már majdnem forr, félrehúzom a lángról. A kakaóport a tejjel és a fehércsoki sziruppal összekeverem, majd a vaníliarudat kiveszem a tejszínből és a kakaós cuccot belekeverem. A zselatint hideg vízbe áztatom. Egymás után, nehogy összetapadjanak. Ha felpuhult, a tejszínes cucchoz keverem és feloldom benne. Végül mehet bele a mascarpone. Én ezt már géppel csináltam, hogy egyenletes legyen. Hideg vízzel kiöblített kávéspoharakba töltöttem és irány a hűtő. 1 éjszaka kell neki. Viszont éppen ezért jól előkészíthető!
Az ananászt megpudolom, vékony szeletekre vágom, a közepét almamagozóval kiszúrom. A cukorból karamell készítek. Tudjátok: világos serpenyő, közepes láng, szépen terüljön el benne a cukor vékony rétegben! É sbékén hagyjuk. Amikor borostyán színű, mehet bele a narancslé, majd hagyjuk feloldódni a hirtelen megkeményedett karamellt. Hozzáadjuk a chilit is közben.
A poharak oldalát forró víz alá tartjuk, egy-egy tányérra fordítjuk belőle a panna cottát. Mellé-alá kerülhet az ananász. Brutálfinom! nem ragozom:-)
Ötlet: essen und trinken spezial