Kakukkfüves csirkecomb sült hagymával és paszternákpürével
“…Egyszer megkérdezte tőle, miért van fönn minden hajnalon. Azt mondta, vétek aludni ilyenkor, gyerekem. Nézd a leveleken a harmat gyöngyeit, hallgasd a madarak álmos pittyegését, nézz keletre, ahol vörösből folyékony arannyá lesz az ég… Tudod, mi a hajnal? Az éjszaka legkisebb lánya. Tiszta és odaadó.”
Schäffer Erzsébet
Paszternákkkrém már volt a blogon, igaz akkor fekete szezámmal, most pedig csirkével, hagymával, borral. A paszternák (vagy pasztinák) az egyik kedvenc téli gyökérzöldségem. Külsőre a fehérrépához hasonlít, de sokkal ducibb, kerekebb a felső, szárhoz közel eső vége. A felülete is simább. Az íze…az pedig valami mesés!!! Édeskés, illatos. Isteni krémlevesnek, pürének, de süthetjük is!
Hozzávalók:
2 személyre
4 csirke alsócomb
só
frissen őrölt bors
10 dkg vaj
2 lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
2 ág kakukkfű
A püré:
50 dkg paszternák
8-10 dkg vaj
1 dl tejszín
só
fél citrom facsart leve
A csirkecombokat megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd sózzuk, borsozzuk és lágy vajjal bemasszírozzuk. Kerámia tálba tesszük, melléjük szórjuk a kakukkfüvet, a megtisztított, negyedbe vágott lilahagymákat és a fokhagymákat. Aláöntjük a bort, fóliával letakarjuk, majd így spároljuk 220 fokon 40 percig. Ezt követően levesszük a fóliát és a combokat megpirítjuk.