Juharszirupos füge-rebarbara kombó a sütőből
Történt, hogy hozzájutottam (viszonylag) jutányos áron egy tucat fügéhez, aminek közel a fele elfogyott csak úgy… A maradékból pedig könnyű desszert készült 20 percben.
Hozzávalók:
8 füge
3 rebarbara szár
3-4 ek juharszirup
2 tk őrölt fahéj
créme fraiche
fügés balzsamecetkrém
A fügéket bemetszettem úgy, hogy az alja egyben maradjon, de kissé kinyíltak, mint a virágok. A rebarba szárak végeit levágtam, majd 3-4 cm-es darabokra vágtam és a vékonyan kivajazott lapos kerámia formábámba szórtam. A fügéknek kicsit helyet csináltam a rebarbara között, majd meglocsoltam a juharsziruppal és a fahéjjal, majd 180 fokos sütőbe toltam és nagyjából 15-20 percig sütöttem. Éppen addig, hogy a rebarbarából kiváló folyadékból maradjon egy kevés. Kicsit hűlni hagytam, majd créme fraiche-sel és fügés balzsamecetkrémmel tálaltam.
Aki az édesebb ízeket kedveli, bánhat bőkezűbben a sziruppal, avagy nádcukrorral is karamellizálhatja a rebarbarát.