Joghurtmousse torta szederzselével (gluténmentes)
A könyvek, mint az emberek, csak akkor adják ide titkukat, bizalmukat, ha te is átadod magad nekik. Nem szeretek másféle könyvet olvasni, csak olyat, mely az én tulajdonom. Nem elég a gondolatot, ismeretet birtokolni, melyet a könyv tartalmaz, legyen enyém feltétlenül – mint ahogy a szeretőt akarják – a könyv is, a gondolat földi porhüvelye.
Márai Sándor
Itt is van a Segítsütis recept. Pont jó, mert már van szeder!!!
Hozzávalók:
Piskóta:
3 tojás
6 dkg porcukor/porxilit
2 dkg kakaópor
fél tk sütőpor
Szeder zselé
45 dkg szeder
6 lap zselatin
3 ek porcukor
Mascarpone hab
50 dkg mascarpone
5 dl tejszín
50 dkg natúr joghurt
10 lap zselatin
10 ek porcukor
2 citrom leve
A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport és a sütőport, óvatosan belekeverjük. 24 cm-es formába sütőpapírt szabunk, majd 180 fokon 20 percig sütjük. Közben a szederzseléhez a szedret a porcukorral leturmixoljuk, majd szitán átpasszírozzuk. A zselatinlapokat hideg vízben felpuhítjuk, kinyomkodjuk, majd egy lábasban óvatosan kevergetve feloldjuk. Egy kis szederpürét keverünk hozzá, majd az egész zselatinnal összekeverjük. Lehűtjük, majd egy, a tortaformánál kisebb keretbe merjük és kifagyasztjuk. A 10 lap zselatint is hideg vízben felpuhítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét, a natúr joghurtot és a mascarponét. A cukorral és a citrom levével ízesítjük. A zselatint az előzőekhez hasonlóan kinyomkodjuk, felmelegítjük/feloldjuk, majd a krémhez adjuk. Az egyik tortaformába merünk egy réteg krémet, majd erre rátesszük a szeder zselét, köré krémet merünk és be is vonjuk a krémmel. A tetejét szederrel, eperrel, málnával díszítjük.