Húsmentes kaja
A krumpli és a túró verhetetlen párost alkot. A héjában sült krumpli juhtúróval, vagy sima körözöttel egyszerű, ámde felséges vacsora. A krumplipüré (juh)túróval lazítva egészen új arcát mutatja. És itt van a tócsni, lepcsánka avagy macok, ami nyersen lereszelt krumpliból készül. Tojással, liszttel tésztát készítünk belőle és ezt kis lepénykék formájában sütjük ki az olajban. Ez a húsmentes, leginkább ez utóbbira hajaz, azonban ebben a krumpli főzve szerepel. Az állaga leginkább a krokettre hasonlít. Igazi zöldséges (vega) ebéd/vacsi. Mégis laktató és nyári.
Parmezános krumplilepány paradicsomsalátával és kéksajtmártással
Hozzávalók:
Parmezános krumplilepény
60 dkg burgonya
4 ek liszt
18 dkg túró
2 dkg reszelt parmezán
1 tojás
só
frissen őrölt bors
Paradicsomsaláta
10 koktélparadicsom
fél lilahagyma
só
olívaolaj
1 lime leve
Kéksajt mártás
5-10 dkg kéksajt
3 ek majonéz
2 dl tejföl
só, bors
A burgonyákat megfőzöm, majd villára szúrva meghámozom (így elkerülhetőek az égési sérülések) és krumplinyomón átnyomom. Hozzáadom a lisztet, a túrót, a tojást, a parmezánt, sózom, borsozom és homogén masszává keverem. 2-3 ek olívaolajat hevítek és ebbe ültetetem a vizes kézzel megformázott lapos korongokat. Közepes lángon mindkét oldalát pirosra sütöm.
A paradicsomsalátához a paradicsomokat apróra, a lila hagymát finomra vágom és a lime levével összekeverem. Sózom, borsozom, olívával meglocsolom.
A kéksajt mártás hozzávalóit is összekeverem, majd sóval, borssal ízesítem.
A kéksajt mártásba mártogatom a lepénykéket és ehhez kanalazom a paradicsomsalátát.