Hideg narancsos-mangós sárgarépa leves
Most, hogy már egész évben kaphatóak a déligyümölcsök is, vettem narancsot, mivel Pötty szereti a facsart levét. Kifejezetten édeset kaptam, amik szép nagyok is voltak. A narancs-répa kombináció már gyerekeknél is tarol, így “mertem” összeházasítani őket. Pötty még csak-csak csak ette/itta, de az apjánál nem arattam sikert. Pedig nagyon ízlett! Jéghidegen, igazi nyári frissítőt is lehet készíteni belőle, ha kicsit több tejet teszünk bele!
Hozzávalók:
7,5 dl tej
2,5 dl tejszín
4-5 csillagánizs
1 rúd fahéj
3 ek mangós balzsamecet
1 ek méz
só
45 dkg sárgarépa
3 narancs leve
20 éves balzsamecet ízlés szerint (vagy híg bolti beforralva)
A tejet a tejszínnel a fahéjrúddal és a csillagánizzsal összeöntöm, beleteszem a megpucolt, felkarikázott répákat és megfőzöm benne. Ha megfőtt, kiszedem a fahéjat és a csillagánizst és botmixerrel összeturmixolom. Mangós balzsamecettel, csipet sóval, mézzel ízesítem. Kihűtöm. Bleöntöm a narancs levét és igazítok az ízeken, ha esetleg szükséges. Jófajta balzsamecettel tovább bolondíthatom…