Házi vanília fagyi mandulás grillázzsal és karamellizált nektarinnal
Mindkét dolog külön-külön is megér egy misét, na de így együtt… Nehéz jellemezni. Abbahagyhatatlan. Talán ez a leginkább kifejező.
A hétvégén megint (vanília)fagyi-láz tombolt és ehhez készítettem “kísérőként” a karamellizált barackot.
Hozzávalók:
Vanília fagyi
5 tojás sárgája
2,5 dl zsíros tej
2,5 dl tejszín
1 vaníliarúd
5 dkg cukor
A tejet és a tejszínt a felhasított vaníliarúddal forráspontig melegítem. A tojások sárgáját a cukorral nagyjából 5 percig verem, míg sűrű, sárgásfehér krémet nem kapok. Ekkor folyamatos keverés mellett a krémhez merek egy merőkanál tejes-tejszínt. Majd így tovább. Végül közepes lángon besűrítem a krémet. Vízfürdőben kihűtöm, majd mehet a hűtőbe pár órára. Ha kész, irány a fagyigép. Nagyjából negyed óra alatt elkészíti a krémes, sűrű vaníliás fagyinkat.
Mandulás grillázs
15 dkg cukor
6 dkg mandula szeletelve
A cukrot kis lángom hagyom karamellizálódni, majd a végén belekeverem a mandulát és vékonyan olajozott alufóliára/sütőpapírra terítem és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, apró szilánkokra vagdalom.
Mandulás karamellizált nektarin
15 dkg cukor
5 nektarin
szeletelt mandula
A cukrot kis lángom hagyom karamellizálódni, majd a végén belekeverem a nektarin hasábokat. Ettől a karamell összeugrik, de a gyümölcsből távozó folyadék, míg feloldja. Amikor készen van meghintem mandulaszeletekkel.