Gyors ebéd padlizsánból
Manapság egy napra temérdek teendő jut, de nem lesz ez mindig így. Legalábbis reménykedem benne, hogy 1-2 héten belül már csak a szellemi erőforrásaink lesznek igénybe véve. A lényeg azonban, hogy manapaság utcahossznyi előnyt élveznek a gyorsan összedobható ételek. Ennek az ételnek az alapját Jamie Oliver olasz kajás könyvében láttam meg, aztán még feldobtam ezzel-azzal, így a végeredményre lehet, hogy Mr.JO nem ismerne rá, de az ötletet ő adta, ez elvitathatatlan.:-) Nekünk pedig nagyon ízlett.
Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé
3 padlizsán
1 fej hagyma
2 doboz Mutti polpa paradicsom
2 dl vörösbor
2 ág rozmaring
10 levél bazsalikom
2 nyél szárzeller
1,5 dl tejszín
só
frissen őrölt bors
1 mozzarella bivalytejből
pecorino romano reszelve
parmezán reszelve
A padlizsánokat megmosom és 1 cm szélesre karikákra vágom. Zsiradék nélkül a bordás aljú serpenyőben megpirítom. Közen egy másik serpenyőben a felaprított hagymát üvegesre pirítom, majd rádobom az 1cm-es kockákra vágott csirkemellfilét és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, ráöntöm a paradicsom konzerveket, a bort, hozzáadom a felkarikázott zellerszárakat és így rotyogtatom, míg a paradicsomszósz koncentrálódik mind textúrájában, mind ízében. Ez nagyjából 20 percet vett igénybe. A tejszínt is beleöntöm és még egyszer megrottyantom. A végén hozzáadom a felaprított fűszernövényeket. Egy sütőtálat kivajazok, az aljára kenek egy réteg paradicsomos masszát, majd rápakolok egy rétegnyi padlizsánt. Szórok rá sajtot, majd ismét a húsos szósz-padlizsán-sajt következik. A rétegzést a húsos szósz zárja. A tetejére a felkockázott mozzarella kerül. 200 fokon 45-50 percig sütöm. Friss kenyeret ettünk hozzá, no meg zöldsalátát.