Gyömbéres sárgarépa krémleves gerslivel, langyosan persze
Eddig sem kevés leves szerepelt a blogon, no de, hogy éppen a nagy nyárban kívánjuk ennyire a leveseket?! Perverzió, gondolhatják sokan. Ám erről nem tehetünk. Rosszul vagyunk kódolva, úgy látszik… Most is egy, az évszakhoz méltó, langyos leves következik soron. A frissítő gyömbér szépen emelte a sárgarépa és burgonya kettősét a kommerszből a pikáns felé. Ezt még forrón is bevállalnám egy hideg téi este! De hol van az még? Most élvezzük félig hidegen az ízeket, míg odakünn a hőség tombol és szaggatja le az emberekről a ruhadarabokat!:-))
OFF: Épp ma állapítottam meg egy fehér rövidnadrágos hölgyet elnézve (csíkos bugyival persze, ahogy kell), azért lehetne kíméletesebb is az idő… Ilyet látva egy pillanatra mindig beaggódok a női nem miatt…
Hozzávalók:
6 sárgarépa (új)
4 burgonya (új)
2 fej hagyma (főző)
3 ek mogyoróolaj
1 l szárnyas alaplé
diónyi friss gyömbér
fél bögre hántolt árpa (gersli)
A répákat és burgonyákat megtisztítom és felkockázom. A gerslit sós vízben felteszem főzni (1 rész gersli:2,5 rész víz). A hagymát apróra vágom és a mogyoróolajban egy wokban megpárolom, majd rádobom a répát és a burgonyát és pár percig együtt párolom. Átöntöm a zöldségeket egy fazékba és felhúzom a csontlevessel. Nagyjából 20 percig főzöm, míg megpuhulnak, majd a répát/zöldséget összeturmixolom. Ha ez megvan, sózom, frissen őrölt borssal megszórom. A friss gyömbért is megpucolom, lereszelem és serpenyőben fél ek-nyi mogyoróolajon picit párolom/pirítom, majd a megfőtt gerslihez adom, ami jelen esetben a levesbetét szerepét tölti be. Langyosan tálalom.
Ötleadó: Viva! 2008/7