Keresés a blogon

Gyökér-torta

Feb 9th, 2009 by Ízbolygó | 0

Sokan elképzelhetetlennek tartják. De most őszintén, miért is ne lehetne zöldségből sütit sütni?! Ebéd után a desszert-repeta körnél azonban érdemes lett volna megörökítenem a családom tagjainak ábrázatát, amikor fellebbentettem a fátylat a süti alapanyagairól! Megnyúlt, zavarodott tekintetek szegeződtek rám, és záporoztak a Naneee!, Tényleg petrezselyemgyökérből van?!, Adjál csak még egy szeletet!, Nem is éreztem benne! típusú lelkendező és csodálkozó felkiáltások. És komolyan mondom, nagyon finom volt! A petrezselyemgyökér ízét nem is lehetett felismerni, épp csak a háttérben egy kis kontrasztot adott a gyümölcsökhöz. Szóval finom volt! A narancsos krémmel meg különösen!

Hozzzávalók:
20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, kis kockákra vágva
2 narancs leve és reszelt héja
2 ek méz
3 tojás
1,75 dl napraforgó olaj
8 dkg barna cukor
22,5 dkg liszt
fél tk szódabikarbóna
fél tk sütőpor
1 ek reszelt gyömbér
1 citrom és egy narancs reszelt héja
1 ek fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom keveréke vagy mézeskalács fűszer
22,5 dkg petrezselyemgyökér finomra reszelve

Az aszalt gyümölcsöket a mézzel és a narancshéjjal és a naracslével összeforralom, majd 2 percig rotyogtatom. Félrehúzom, hogy hűljön és a gyümölcs magába szívja a folyadékot. A tojásokat az olajjal és a cukorral min. 3 percig keverem, hogy habos legyen.

A lisztet vegyítem a sütőporral és a szódabikarbónával, a reszelt gyömbérrel, a citrom és a narancs héjával. Beledolgozom a fűszereket és a reszelt petrezselyemgyökeret. Végül a tojásos masszát a liszteshez adom és beleszórom a ragacsos, szirupos aszalt gyümölcsöket.

Egy hosszúkás sütőformát vagy sima muffinformát kivajazok és kilisztezek és beleadagolom a masszát. Muffinformák esetében érdemes arra figyelni, hogy a sütik a szódabikarbóna és a sütőpor áldásos hatása révén puffad, tehát ne pakoljuk tele a mélyedéseket! 180 fokon 50 percig-1 óra hosszat sütöm. Muffinsütő esetében már legyünk résen 40-45 perc magasságában! Akkor jó, ha a belebökött tű már szárazan jön ki belőle!

Narancsos mascarponekrémmel tálalom.

Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
25 dkg Philadelphia sajtkrém
2 narancs héja és leve
kevés méz

A gyökérsütit szeletelem és szeleteket kenem meg a krémmel.

delicious 2009/01

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007