Grillázsos trüffeltorta fehércsokival-málnával
Ez a torta maga a BŰN. Vagy a BŰNBEESÉS. Mert ellenállni nem lehet neki. Először csak “egy falatot”, “vékony szeletet”, aztán ahogy a szádba veszed, rájössz, hibáztál… Ebből NAGY adagot kellett volna kérni. És mint minden, ami finom, tömény és hízlaló… De ezt miközben falatozod, cseppet sem bánod. A málna kellemes kontrasztot ad, ill.a ropogós grillázst sem nagyon kell magyarázni, miért vétek kihagyni belőle.
Hozzávalók:
12 dkg cukor
40 dkg málnás étcsoki
20 dkg fehér csoki
2,5 dl tejszín
9 dkg vaj
1 ek Bacardi 8y rum
málna
Egy lábasban vagy serpenyőben a cukrot közepes lángon megkaramellizálom. Közben békén hagyom, nem piszkálom. Ha szép világosbarna, olajjal vékonyan megkent sütőpapírra borítom, széthúzom.
A csokikat külön edényben felolvasztjuk. A fehéret kezdők gőz vagy alacsony láng fölött, mert könnyen odakap! A tejszínből kemény habot verek. A vajat krémesre keverem, majd a 2/3át az étcsokihoz, 1/3át a fehérhez keverem. A tejszínt is hasonlóképpen osztom el és keverem el a csokikban. Az étcsoki részhez adom a rumot és az apróra tört grillázst.
Egy magas falú négyzetes formát kivajazok/folpackkal kibélelek (ez utóbbi könnyebb kiemelést eredményez, de hátránya, hogy a gyűrött fólia meglátszik a fehér csokis részen) és belekenem a fehér csoki részt. Ebbe nyomkodok egy sor málnát. Erre kanalazom az étcsokis részt. Folpackkal lefedem és alaposan kihűtöm.
Tálaláskor vékony szeleteket vágok belőle, friss málnával és málnacoulis-val (málna leturmixol kevés mézzel, majd szitán áttör, bátoríthatjuk egy kk málnás balzsamecettel) körítem.
Ötlet az 500 csokis finomságból.