Keresés a blogon

Göngyölt csirke quinoával, metával, barackkal

Dec 6th, 2010 by Ízbolygó | 0

Ez tipikusan az a fajta kaja, amit amikor itthon készítek, mindenki csak húzkodja a száját, meg “azmiisazahülyeségamitbeleraksz?” kérdések tömkelegét kapom. Aztán persze mindenkinek bejön és nagy boldogan eszik. Manapság legkomolyabb és feltétlen hívem: Mini. Imád enni továbbra is! És tényleg BÁRMIT megeszik. Foga még csak 4, de ez nem akadályozza meg semmiben! Nem kell turmixolni sem, felvágom nagyjából és már csak a boldog arcában kell gyönyörködnöm, ahogy puszítja az elé tett finomságokat. Cuppog, mosolyog, gagyarászik közben, látszik, hogy értékeli!

A quinoa, ahogy a bulgur is, nem valami úri huncutság, hanem egy gabonaféle. Dél-Amerikában, konkrétan Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb vidékeken. Embernagyságúra megnő, levelei olyanok, mint a spenóté. Magjai kicsik, gyöngy- vagy vajszínűek és a kölesnél kisebb méretű gabonaszem. Magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető!!! Szóval egyétek, mert finom és egészséges! Bioboltokban is hozzá lehet jutni, nem nagy magic.

Hozzávalók:
10 dkg quinoa
2-3 dl csirke alaplé
50 g vaj
3 salotta
1 fokhagyma
10 dkg kesudió
15 dkg aszalt sárgabarack
1 csokor mentalevél
1 citrom héja és leve
1 tojás
6 csirkemellfilé
16-18 szelet bacon

frissen őrölt bors

A quinoát megfőzöm az alaplében. A vaj felén megüvegesítem a finomra vágott hagymát és a legvégén hozzáadom a fokhagymát is. Az ne piruljon meg! Ha az illata megcsap, már húzom is le a lángról. Az aszalt barackot finomra vágom, a kesudiót száraz serpenyőben megillatosítom. Majd a hagymákat, a barackot összekeverem a quinoával és a fenyőmaggal is. Belekeverem a felaprított mentát, a citrom héját lereszelem és levét belefacsarom. Elkeverem a tojással is. A csirkemellből vékony szeleteket vágok, sózom (csak finoman!), borsozom. Kiterítek egy fóliát, ráfektetem a szalonnákat úgy, hogy egymást fedjék. Erre jöhetnek a csirke szeletek, majd eloszlatom rajta a quinoás tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva, a fólia segítségével feltekerem. A szalonna vége alulra kerüljön, mert csak így lehet majd szépen szeletelni! Sütőbe tolom és 200 fokon 30 percig sütöm, majd leszedem róla a fóliát és 15 perc alatt megpirítom. Könnyű salátával szuper ebéd.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007