Gesztenyetekercs
Karácsonyi záróposzt.:-))) Kicsit sajnálom, hogy vége. Már a karácsonyi időszaknak, de lesz majd idén is!
Azt vettem észre, manapság vonzódom az olyan kajákhoz, amiket réges-régen ettem. A hétvégi disznóvágás kapcsán lecsúszott egy kis véreshurka, töltött káposzta, amiket korábban jellemzően nem sűrűn fogyasztottam. Aztán itt van ez a gesztenyetekercs. Magára a gesztenyepürére is rá vagyok kattanva, de ezt a tekercset is imádtam. Pedig nem sokban különbözik a már-már retronak számító kókusztekercstől. (na most ezt is megkívántam…)
Hozzávalók:
45 dkg darált háztartási keksz
4 ek kakaópor
2 ek kókuszreszelék
15 dkg porcukor
1 dl rum
1 espresso
8 dkg puha vaj
Krém
2 cs gesztenyepüré
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
pici rum
1 cs kandírozott cseresznye vagy fagyasztott meggy (felengedve)
Nagyjából ezek a mennyiségek. Azért nagyjából, mert nagyban függ a gesztenyepüré és a keksz állagától. A lényeg, hogy puha, könnyen formázható legyen a tészta, a krém pedig lágyabb, könnyen kenhető. A a vajat a porcukorral habosra keverem, majd hozzáadom a kekszet, kakaóport, rumot és a kávét összedolgozom. Fóliát kiterítek, majd eloszlatom rajta a masszát, tenyeremmel kiegyengetem, aztán újabb fóliaréteget terítek rá és sodrófával egy téglalapot alakítok ki belőle. A krémet is összeállítom, majd a “tésztára” kenem (előtte vegyük le a felső réteg fóliát!!!) Az egyik szélére ültetem a cseresznyéket és mint a rétest feltekerem. Hűtőbe teszem, majd másnap szeletelem.
Tipp: Ha fagyasztott meggyel dolgozunk, a leve mehet a “tésztába” kávé helyett!