Gateau au chocolat mézes málnavelővel
A Sok kicsi vacsorán készült először és hangzatos neve ellenére igen könnyű összedobni. Mondhatnám, pofonegyszerű. Dummies welcome.:-) Merthogy ez egy ganache (vagy canache, vagy párizsi krém) krém, lehűtve. Mindenesetre látványos, finom és gyorsan megvan. S mint tudjuk, imádom az ilyeneket! A málnavelőkísérletem végeredménye pedig több mint pompás lett, mind színben, mind állagát tekintve. A maradék remekül funkcionált natúr joghurtba keverve is:-)
Hozzávalók:
25 dkg 70%os étcsoki
35 dkg tejszín
késhegyi vaníliasűrítmény vagy 1 felhasított rúd vaníllia
1 tk málna balzsam
fél kg málna fagyasztva
2-3 ek méz
csipet só
holland kakaópor
Első mozzanatként a 20 cm kapcsos tortaformát kibélelek folpackkal és a fagyasztóba rejtem. A tejszínt a vaníliával összemelegítem, majd amikor már éppen hogy forrna, félrehúzom a lángról (ha vaníliarúddal dolgoztam, azt kihalászom belőle) és belekeverem az étcsokit. Kicsit hűlni hagyom és belekeverem a málna balzsamot. A tortaformát a fagyóból kiszedem, majd beleöntöm a ganachet. Hűtőbe teszem legalább 6 órára.
A fagyasztott málnát egy lábasban rotyogtatom, míg a lé nagy része el nem párolog. Akkor egy nagyobb, majd egy kisebb lyukú szitán átpasszírozom és addig rotyogtatom tovább, míg jól be nem sűrűsödik. Ezt érdemes közepes lángon végezni. Mézzel, csipet sóval ízesítem.
A tortát tálalás előtt megszórom kakaóporral, majd forró vízbe mártott késsel szeletelem. A tányért a tortaszelet mellett a málnavelővel díszítem.
Ötlet, erősen módosítva: Lecker