Fűszeres cantuccini
“Tényleg olyan ritkák a boldog pillanatok? – kérdezte aznap este a csillag.
A fa épp leeresztette szempilláit, hogy kipihenje magát. Megmozzantotta ágait, és álmosan felelte:
– Nem… nem. Nem annyira ritkák. Csak hát… az emberek az eszükkel hajszolják azokat a pillanatokat. Pedig az – hogy mondjam neked? – a szív ügye.
– Mesélj nekem a boldog pillanatokról!
– Hagyjál most, álmos vagyok. (…)
– Adj nekem egy boldog pillanatot. Aztán hagylak aludni.
– Szeretlek! Nagyon!
– Jó éjszakát! – mondta a csillag leírhatatlanul boldogan.”
A cantuccini alapreceptje Tanja Grandits műve. Az alaprecept megmondom őszintén nem ízlett. A rengeteg cukor (30 dkg!) teljesen elvitte az ízeket. DE! A citromhéj-római kömény-parmezán kombináció viszont felcsigázott. Elkészítettem sós irányba tolva, így már nagyot durrant.:)
Hozzávalók:
5 dkg lágy vaj
1 nagy tojás
23 dkg liszt
1 bio citrom héja
6 g kakukkfű
6 g római kömény
4 g sütőpor
4 g fleur de sel
6 dkg reszelt parmezán
8 dkg törökmogyoró
5 dkg mandula
10 dkg pisztácia (natúr)
A sütőt 180 fokra melegítjük. A vajat a tojással és a liszttel felhabosítjuk. Ehhez adjuk a többi hozzávalót. Előbb géppel, majd kézzel összeállítjuk a tésztát. Kettéválasztjuk és lapos hengereket formázunk belőle, majd sütőlapra helyezzük és 180 fokon 30 percig sütjük. Ha aranybarna kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd éles késsel ujjnyi vastagra szeleteljük. A szeleteket visszafektetjük a sütőlemezre és további 15 percig sütjük.
Fémdobozban tárolható.
Az idézet Alkyoni Papadaki: A Hold színe
Az alaprecept a Gusto XII/4 számában jelent meg.