Francia briós
Az ünnepek elszaladtak, kénytelen-kelletlen vissza kell zökkennünk a szürke, rideg-hideg hétköznapokba. Ismét a rohanásé a főszerep. Hétvégente azonban megjár egy kis kényeztetés. Egy későn kelős reggel, finom péksüti, vaj, lekvár, egy korty pezsgő… és máris Párizsban érezhetjük magunkat.
Osztrák szomszédainknál talán csak a franciák jobbak péksütikben. Kinek ne futna össze a nyál a szájában egy pihekönnyű, ropogós croissant láttán? A másik jellegzetes francia ínyencség a briós, ami igazán egyedi a tetején található kis dudorral, amit a habos tejeskávénkba mártogathatunk. Elkészítése nem egy nagy ördöngősség és ha előző este összeállítjuk a tésztát, reggel már a frissen sült briósainkra kenhetjük a vajat!
Hozzávalók
50 dkg liszt
25 g élesztő
2 dl langyos tej (vagy tejszín)
fél tk cukor
10 dkg vaj
2 tojás
fél tk só
1 tojás sárgája a kenéshez
A lisztet keverőtálba szitálom, majd a közepébe mélyedést készítek. Ebbe morzsolom az élesztőt, majd a lyukba öntök két ek langyos tejet, melyet fél tk cukorral elkevertem. Lefedem és 15 percet kelesztem. A vajat meglangyosítom (épphogy folyjon), majd a 2 tojással és a sóval együtt a tésztához adom és hólyagosra kidagasztom. Ez történhet kézzel, robotgéppel, kenyérsütő géppel is. 30 percig letakarva kelesztem. (ha előrelátóak vagyunk, itt kell előző este hűtőbe tenni a tésztát, aztán másnap reggel fél óra alatt szobahőmérsékletűre melegszik a tészta és már mehet is a sütőbe)
Cakkos szélű mini tortaformát, vagy szufléstálkát kivajazok. A megkelt tésztát 8 nagyobb és 8 kisebb golyóbisra osztom. A nagy golyóbis kerül a forma aljára, majd ennek tetejébe egy mélyedést készítek. Lekenem tojássárgájával. A kis golyókat a nagy golyó tetejére ültetem és ezt is bekenem tojással. Még 10 percet hagyom kelni, ezalatt a sütőt 200 fokra melegítem. A briósokat 15 perc alatt megsütöm.
Figyelem! Nem édes! Aki édesen szeretné, az a tésztájába tegyen 10 dkg cukrot.
Lekvárral, jófajta vajjal, libamájpástétommal vagy csak egy bögre tejes kávéval mennyei reggeli.
Eredetileg a borsán