Fokhagymakrémleves, a téli bemelegítő
Most, hogy már du. 3-kor sötét van, meg minden nedves és ködös, ahogy felénk mondják ez az idő leginkább borfejtésre vagy gyerekcsinálásra való…szóval ilyenkor enyhe depiben lebegve a jó meleg szobában az ember finomságokra vágyik. Jó levesekre vagy egy sűrű forró csokira sok tejhabbal. Még Manónkat is megviseli az időjárás, mivel nem tud annyit kint lenni, mint korábban. A leveseket azonban nagy kedvvel falja, úgyhogy gondoltam, feldobom magunkat egy fokhagymakrémlevessel. Így készült:
Hozzávalók:
15 gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
2 ek liszt
1 l tej
pár dl víz
2 dl tejszín
0,5 dl konyak
só
frissen őrölt bors
provence-i fűszerkeverék (kakukkfű, bazsalikom, majoranna, petrezselyem, rozmaring)
kéksajt
A vajat megolvasztom, rászórom a lisztet, ráreszelem a fokhagymákat, majd félrehúzom a lángról és beleöntöm a tejet és tejszínt (apránként, nehogy csomós legyen!). Beleöntöm a konyakot, fűszerezem sóval, borssal, provance-i fűszerrel. Megrottyantom, majd belemorzsolom a kéksajtot, megvárom, míg elolvad, aztán pirított barnakenyérrel tálalom. Kevés vízzel a kívánt sűrűségre állítom be.
A recept eredetije Schaeffer Erzsébettől való.