Fehércsokis panna cotta vegyes gyümölcs mártással, kakaóbabtörettel+Bénye, Encs és Villány
Egymást érik a vendégségek, jobbnál-jobb ételek készülnek. Aztán meg borozgatás, nevetgélés… a végén mindjártbepisilekneröhögtessmá’.:-) Ez is egy ilyen este volt. Két barátnő, akiket ősidők óta ismerek, lazán tarjuk a kapcsolatot, de amikor együtt vagyunk, akkor nagyon együtt vagyunk! Nekik készítettem ezt a desszertet, ami hallatlan sikert aratott, ami azért is nagyon jól esett, mert R gasztros, nem is rossz helyen! Már a múlt héten be akartam verni a receptet, aztán Bényére menet a gép már nem bírta szuflával. Azóta pedig még jött hozzá élmény bőven! Pénteken 7 kg (!) rizsből gyártottunk tejberizst, 12 kg nektarint vagdostunk össze a másnapi 200 adag desszert előkészítéseként az Oroszlános Borvendéglőben Baranczó séf vezetésével. Meg aztán készült csirke kebab is 15 kg húsból..-) A mennyiségek első körben gigák, aztán könnyen rááll a kéz, az agy.
Az étlap kivitelébe külön is beleszerettem! A kép telefonos, bocs..
Jártunk aztán aznap este Encsen, az Anyukám mondtában, ami kérlek szépen nagyon nem városi legenda! Kicsit fura érzés… A falu és ahogy az étterembe belépsz… Egy más világ nyílik meg előttünk. Lehetne a fővárosban bárhol. Kellemes színek, fények, otthonos. Végtelenül az! Dudás Szilárd pedig közvetlen, nyílt, tiszta ember, akit élmény hallgatni és a kaják, amik érkeznek, hát anyukám! NAGYON OTT VAN MINDEN! Friss, harsog, omlik a szájban, krémes, édes… Minden úgy, ahogyan azt elképzelted, fejben körbejártad hónapokkal ezelőtt. Kóstoltunk néhány dolgot, mivel őszintén szólva nem hiszed el, hogy itt tényleg nem csak pizzában erősek! Amiért viszont maradandó élmény marad az az otthonosság, nyitottság, közvetlenség, amivel mindenki találkozik, aki oda betér. És én irtó nagy bátorságnak tartom, hogy ott valaki egy ilyen színvonalú helyet üzemeltetni bír. Full respect!
Másnap pedig indult a gasztroámokfutás! Az Oroszlánossal közös menünket a Béres Birtokon kóstolhatták az arra járók, akik idén nem kevesen voltak:-)
Ebéd menü:
Hideg zöldbableves
Vaddisznó ragu káposztás gombóccal, sült zöldségekkel
Tejberizshab pohárban vaníliás-kardamomos nektarinnal karamellizált zabpehellyel
Vega:
Gersli arancini francia lecsóval
Esti terasz-grill menü:
Hátszín (közkívánatra)
Malaccsászár, csirke kebab, tócsni, saláta
Tejberizshab pohárban vaníliás-kardamomos nektarinnal karamellizált zabpehellyel
Döbbenetes mennyiségek fogytak el, 100-200 adag mindenből. Hihetetlen pörgés volt, remek hangulat, amolyan bormámorbényés. Én közben igen komolyan lebetegedtem, valami szuper dolgot benyaltam a Pöttyöktől, akik előtte napokban egymás után dőltek ki taknyos-izomfájós dolgoktól. Szóval jött minden csőstől: reggel orrfolyás, dugulás, aztán fejfájás, hátfájás… Este 10kor végem volt. De másnap azzal a jó érzéssel keltem, hogy idén is egy szuper rendezvényen vagyunk túl, még ha fizikailag nem is a legoptimálisabb állapotban zajlott mindez.
Ezen a hétvégén pedig irány Villány és a Sauska Borászat! És ott is főzés! Végre lebonyolódik a 2010-es Sok kicsi záróakkordja, a nyeremény átadása:-) Nem volt egyszerű összehozni, hiszen 6-an hatfelé járunk folyamatosan, de áprilisban (:-)) lefixáltuk és most pénteken meg is üljük a borvacsit. De meg ám! A menüsor és a borsor már készen áll!
És akkor jöjjön a panna cotta recept:
Hozzávalók:
2×2,5 dl tejszín
1 vaníliarúd
3 zselatinlap
20 dkg fehér csoki
30 dkg áfonya, málna, ribizli
méz
kakaóbabtöret
Az elkészítés nem para: A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom egymás után, nehogy összeragadjanak. A tejszínt felmelegítem a felhasított vaníliarúddal, amiből a magocskákat gondosan kikaparom előtte. Forrás előtt lángről félrehúzom, beletördelem a csokit, felolvasztom benne, majd a zselatinlapokat kinyomkodom és azt is feloldom a tejszínben. Ezt követően hideg vízzel kiöblített csészékbe/edénykékbe adagolom. Pottyantok bele málnát, ribizlit, áfonyát. Hűtőben 4 óra alatt kihűl.
A maradék gyümölcsöt tálalás előtt kevés mézzel megrottyantom. A poharak oldalát körben meleg víz alá tartom, késsel finoman leválasztom és egy-egy tányérra borítom a panna cottákat. Mellé a langyos mártás, tetejét megszórom a kesernyés, ropogós kakaóbabtörettel.