Keresés a blogon

Fahéjas mandulás szilvatorta

Sep 17th, 2008 by Ízbolygó | 0

Hááát, ez csak úgy jött:-)) Volt sok szilva, aztán lett belőle torta, meg ez-az. És tudtátok, hogy A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Az egyik legigénytelenebb és leggyakoribb gyümölcsünk. Vidékünkön a legnagyobb mennyiségben a szilvát termelik a gyümölcsök és a szőlőt. Sokféleképpen felhasználjuk és fogyasztjuk. Kitűnő lekvár készül belőle a téli hónapokra, de befőttet is készíthetünk belőle, vagy chutneyt, vagy megehetjük magában. A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található. Vitaminokból mennyiségre nincs benne sok, de egymást segítik a felszívódásban.

A szilva és az aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcsünk. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Különösen ott van nagy szükség rá, ahol nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan tisztítsák a vért. Az aszalt szilvát megfőzzük vagy éjszakára leáztatjuk és a levét megisszuk. A leáztatott szilvalé az egyik leggazdagabb forrása a vasnak, kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak. A friss szilvát nyersen vagy gyümölcssalátába, gyümölcstálakba is fogyaszthatjuk. Az aszalt szilvában is megvan ami a friss szilvában, de töményebb mennyiségben.

Hozzávalók:

Tészta
20 dkg liszt
3 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 mokkáskanál sütőpor
csipet só
12,5 dkg hideg vaj
Teteje
60 dkg szilva
10 dkg őrölt mandula
2 ek cukor
fél tk fahéj

A tészta hozzáavalóit gyorsan összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe, avagy a folyamat meggyorsítása érdekében rövid időre a fagyasztóba.
Ha megvan a tészta a sütőpapírral bélelt kapcsos formába dögönyözöm és villával megszúrkálom. A szilvát megmosom, kimagozom és elfelezem. A formába szórom a mandulát, ráfektetem a szilvákat és megszórom fahéjjal és 2 ek cukorral. 180 fokon 35 percg sütöm.

Forrás: Lecker 2008/10 és a regi.terasz.hu.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007