Fahéjas grillázs torta
Ez a torta nem indult túl jól készülésének rögös útján. Erről mondjuk, nem ő tehetett… Vannak alkalmak, amikor minden megy, mint a karikacsapás és pikkpakk ugrálnak ki a kezem alól a végtermékek. És vannak olyanok is, amikor több részletben, döcögősen halad a folyamat, elfogynak alapanyagok. Ehhez még hozzáadódott, hogy alapvetően rossz volt a recept. Mivel elég nagy amplitúdóval tudok esetenként recepteknek nekiállni, nem esett nehezemre közben módosítotani az arányokon..
Eredetileg a mascarpone mennyiséghez (50 dkg) 40 dkg konzerv sűrített tejet írt a könyv, ami egy híg, folyós krémet eredményezett volna. Időközben arra is rájöttem, hogy -bár ezt sem írják a receptben-, de egy kisebb 20-22 cm tortaformát kellett volna használnom a 26 cm-es helyett, így magasabb lett volna a krém. Ez az apró külső hiba mondjuk, nem mentette meg a pusztulástól.:-)
Hozzávalók:
25 dkg Hobbits keksz
10 dkg olvasztot vaj
Töltelék:
50 dkg mascarpone
1 dl sűrített tej (cukrozatlan)
2 ek méz
2,5 dl tejszín
2 tk őrölt fahéj
Grillázs
10 dkg szeletelt mandula
18 dkg kristálycukor
A kekszet ledarálom és összekeverem a vajjal, majd kapcsos tortaformába simítom, készítek oldalfalat is és 200 fokon 10 percig sütöm. Kihűtöm. A mascarponét kikeverem a sűrített tejjel és a mézzel. A tejszínből kemény habot verek és a mascarponéhoz adom. A tortaformába öntöm, a tetejét megszórom fahéjjal és egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap a cukrot 3 ek vízzel karamellizálom, majd beleforgatom a mandulát, sütőpapírra borítom a grillázst és kihűtöm. Összetördelem és tálalás előtt a torta tetejére szórom.