Fahéjas csokis-mandulás tartlet áfonyával
Nehezen veszem rá magam a posztolásra… Írni, (ahogy beszélni is) van kedvem, meg receptek is sorakoznak jópáran, amiket megosztanék, csak éppen nem a recepttel kapcsolatban van általában mondanivalóm. Mindenféle egyéb dolgok foglalkoztatnak mostanság… Ez már biztosan a “befeléfordulás” időszaka, a fókuszba mind inkább a készülődő új családtag, meg az érkezése ill. annak körülményei kerülnek. Tegnap pl. vettem egy kismama újságot. Igazán nem voltak nagy elvárásaim az újsággal kapcsolatban, de még ezt is sikerült alulmúlnia. Rengeteg reklám, semmitmondó cikkek (tényleg! ezt az újságírás egy külön válfaja, amikor van egy kérdés, majd születik rá egy válasz cikk, amit elolvasva, nem kap az ember lánya választ az eredeti kérdésére???), megtudom viszont, hogy Béres Alexandra is várandós és azért nem látszik még a hasa, mert olyan kemény, kockás a hasfala. Váááá… Lapozgatom oda-vissza és elgondolkozom, milyen sokat is változtam az elmúlt 3 évben. Akkoriban, az elsőt várva egészen máshogy álltam sok mindenhez, pl. az újságokhoz is. Mindent elolvastam. Anno eleve sokkal több nyomtatott sajtót olvastam, mára ez teljesen átfordult és a nyomtatott sajtóból már csak a Figyelő és a Heti Válasz játszik ill. M barátnőmnél vagy a pedikűrösnél lapozom át az aktuális bulvár- és és gizi magazinokat. Meg asszem kicsit komolyabb is lettem. Bár ezt csak félve írom le. Lehet, hogy a megfelelő szó a felelősebb… Valahogy elmélyült sok minden… Meg jó is elmélyülni ebben-abban. Pl. a képi világ is ilyen, de erről majd bővebben szeretnék írni:-) Na, ez most jó kesze-kusza lett, de örülök, hogy kikerült belőlem. A hülye kismamaújság kapcsán:-))))
A törtácskák viszont finomak, áfonya vagy meggy pedig KELL bele!
Hozzávalók:
1 cs. TF linzer tészta
20 dkg étcsoki
8 dkg vaj
8 dkg barna nádcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
2 tk fahéj
8 dkg őrölt mandula
2 tojás
2 ek liszt
2 marék áfonya
Kivajazok 6 tartlet formát és a sütőt beizzítom 180 fokra. A csokit alacsony lángon megolvasztom. Egy keverőtálba beleöntöm az olvasztott vajat, a cukrot, a vanília magjait, a fahéjat és az olvadt csoki felét, a tojásokat, a lisztet, a mandulát és a legvégén belekeverek egy marék áfonyát. A tésztát a formákba szabom, majd beletöltöm a csokis masszát. 20 percig sütöm. Tálaláskor a torták tetejére csurgatom a maradék csokit és szórok mellé friss áfonyát is.
Kiindulópont: Olive magazin 2009/10