Fácánerőleves tokaji borral nemesítve
Tavaly karácsonykor konyakos gyöngytyúklevest ettünk és már akkor megfogant a gondolat, jövőre fácánból főzünk levest. A fácánból készült húsleves -szerintem- a húslevesek (egyik) királya. Mivel viszonylag sokan ettünk belőle (10 fő) nagy mennyiségben (2 fácánból és 1 kg levesnek való fácánhúsból) készült, de egy négy fős családnak elegendő 1 fácán. Most a “családi adag”-nak megfelelő mennyiségeket írom le.
Hozzávalók:
1 egész fácán (nagyjából 80 dkg)
3 répa
3 gyökér
1 kisebb zellergumó
1 zöldpaprika
6 gerezd fokhagyma
tarkabors
1 fej hagyma
só
frissen őrölt bors
borókabogyó
3 dl 3 puttonyos aszú
A húst hideg vízben felteszem főni, ha szerencsém van, a hab magától elfő forrás után, ha nem lehabozom. Ezt követően teszem bele a megtisztíott répát, gyökeret (egyben), zellergumót, a fej hagymát, a zöldpaprikát. Teatojásba teszem a megtisztított fokhagymát, a borókabogyót és a tarkaborsot és azt is a levesbe engedem. Öntök még rá annyi vizet, hogy ellepje az alapanyagokat, majd takaréklángon elkezdem főzni. Amikor már a hús kezd puhulni, megkóstolom a levest, sózom és bőven ellátom frissen őrölt borssal is. Amikor minden alapanyag megpuhult benne, beleöntöm a bort és finomhangolom fűszerekkel a levest. A legjobb, ha egy napig állni tud a levest, vagy legalább egy éjszakát, mert így jobban összeérik. Tálalás előtt a zöldpaprikát, a hagymát kidobom belőle, kiveszem a teatojást is, majd óvatosan tálra szedem a leveshúst ill. a leveszöldségeket. A levet finom szűrőn, vagy egy konyharuhán átszűröm, felforralom, majd tálaláskor dobok rá perezselyemzöldet is.