Erdei gombakrémleves érett gorgonzola sajttal
A krémleves térhódítása figyelhető meg nálunk. Én eddig is nagyon szerettem, ám ezzel egyedül voltam a családban. A legutóbbi próbálkozásaimat azonban mind nagyobb elismerés övezte (hites uram sem azzal kezdte, hogy “Jobb lett volna, ha valami rendes levest főzöl”:-)). Így mertem nekifutni egy gombalevesnek, amibe erdei gomba is került jócskán (igaz csak szárított formában)!
Hozzávalók:
1 kg gomba (champion)
1 zacskó szárított erdei gombakeverék (ez 5-10 dkg volt, de a pontos mennyiséget még megírom!)
2 fej hagyma
1 burgonya
vaj
0,5 l tejszín
só
frissen őrölt bors
provence-i fűszerkeverék
érett gorgonzola
A hagymát finomra vágom és a vajon megpárolom. A friss gombát és a krumplit felkockázom, a hagymára dobom és megsózom. Lefedem és hagyom, hogy a víz kicsapódjon belőle. 10-15 perc múlva hozzáteszem a szárított gombát is és a gombából kifőtt víz mennyiségétől függően öntök hozzá még vizet. Fél órát főzöm, majd hozzáadom a tejszínt, borsozom ill. a provance-i fűszerrel ízesítem. Merülő turmix-szal összeturmixolom, majd egy szitán átszűröm. A szitában maradt “sűrűjét” normál turmixba teszem és pépesre aprítom, aztán a leveshez keverem. Az érett gorgonzolát belekockázom a tányérokba és arra merem a forró levest vagy pirítósra kenem és a levessel fogyasztom.
Eddigi krémleveseim:
Burgonyakrémleves pirított kolbásszal
Pezsgős sárgarépakrémleves palacsintametélttel
Sütőtökkrémleves almával
Fokhagymakrémleves
Cukkinikrémleves márványsajtos golyókkal
Sütőtök-krémleves pirított mandulával