Epres ricottás torta
A tavasz sztárja (mint sokaknál) nálunk is az eper. Leginkább magában, vagy egy kis tejföllel/balzsamecettel (vagy mindkettővel egyszerre) meglocsolva szeretem. A nem túl édes túrós, ricottás torták nagyon futnak nálunk, úgyhogy nagyon megörültem ennek a frissen felfedezett receptnek. A tésztája nagyon egyszerű kevert tészta, mégis a liszt-vaj-cukor közel azonos mennyisége miatt kicsit muffin hatású, csak persze lapos:-)
Hozzávalók:
22,5 dkg vaj
22,5 dkg liszt
20 dkg barna cukor
4 tojás
2 csapott tk sütőpor
25 dkg eper
2 tk jófajta balzsamecet (itt 25 éves. Hmmm, mint a méz!)
25 dkg ricotta
1 kezeletlen citrom leve és héja
Két 24 cm-es kapcsos tortaformát kivajazok és kilisztezek. Akinek nincs kettő, ne hagyja abba az olvasást! Majd két részletben süti meg!!!
A vajat és a cukrot habosra keverem a robotgéppel, majd egyesével hozzáadom a tojásokat. A lisztet a sütőporral elkeverem és a masszához adom. A torta tésztáját elfelezem és a két formába elosztom (vagy csak a felét sütöm ki). Két forma esetén 150 fokon légkeveréssel 25-30 percig sütöm, míg aranyszínűek nem lesznek. (Egy forma esetén 175 fokon légkeverés nélkül.)
Ha kisültek hagyom kihűlni őket. Az epreket megmosom, leszárítom és felszeletelem, majd a balzsamecettel nyakon öntöm és összeforgatom. A ricottát a citrom lerezselt héjával és a levével kikeverem, majd az egyik tortalapra kenem, rápakolom a lecsepegett epreket és ráhelyezem a tetejét. Nekem maradt egy kevés ricottám, azt a maradék balzsamecettel elkevertem és a torta tetejére kentem.
Jamie Oliver készítette a júniusi Leckerben.