Keresés a blogon

Ebéd gyorsan, de nem a kínaiból

Feb 22nd, 2010 by Ízbolygó | 0

Bírod a kínai kaját? De nincs időd (kedved) kimozdulni érte? Íme egy gyorsan összedobható verzió. Ha tényleg szereted a kínait, tarts otthon üvegtésztát, szezám vagy mogyoróolajat és jófajta szójaszószt. Zöldségféle akad a hűtőben, így már csak 15 perc idő kell és eheted az isteni kínai (jellegű) csupazöldség kaját.

Az üvegtészta, más néven celofántészta, celofán cérnametélt (vermicelli) a kínai konyha egyik elmaradhatatlan alapanyaga. Mungóbablisztből és vízből készítik és rendkívül értékes tápanyagforrás, ugyanis a mungóbab lisztje magas fehérjetartalommal és alacsony zsír- és szénhidráttartalommal rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz továbbá vitaminokat (B1, B2), kálciumot, foszfort és vasat. Elkészítése pedig pofonegyszerű. Forrásban lévő vízzel kell nyakon önteni és 10 perc múlva kész is a tésztánk. No para! Tovább is a vízben hagyhatjuk, hiszen csak annyi vizet fog felvenni, amennyi éppen szükséges, nem fog szétázni! A nyers tészta olyan, mint egy drót, mikor elkészült, vágjuk nekünk tetsző darabokra. Míg a tészta ázik, egy wokban dobjuk össze a zöldséges feltétet.

Hozzávalók (2 személyre)
1 cs üvegtészta (vermicelli)
2 ek szezámolaj (gyömbérrel ízesített)
2 lilahagyma
negyed sütőtök
5 fej gomba
pár rózsa karfiol
pár rózsa brokkoli
kevés chili
5 ek szójaszósz
1 tk méz
kevés só
1 tk kínai ötfűszer keverék (egyenlő arányban: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, édeskömény, édesgyökér, szecsuáni bors vagy chili)

A hozzávalókat persze hűtőnk/kamránk állapota jelentősen befolyásolja.

Legelőször a zöldségeket készítsük elő: a hagymát vékonyra, a sütőtököt először lapokra, majd vékony csíkokra, a gombát szintén vékony lapokra szelem. A wokot felforrósítom, majd beleöntöm a szezámolajat, beleöntöm a hagymát, majd a sütőtököt, a kínai ötfűszerrel ízesítem. Ezek pár perc alatt ropogósra sülnek. Aztán hozzáadom a gombát, brokkolit és a karfiolt. Meglocsolgatom szójaszósszal és a mézzel. Ha elkészült, némi sóval ízesítem. A „kifőtt” tésztára halmozom és már lapátolhatom is.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007