Diós tészta brokkolival
A sok süti után egy kis tészta. Csak hogy ne legyen szénhidrát hiányunk. Ez egyébként nagyon jó kis tésztaszósz. Harmonikus, gyorsan elkészül és persze finom. A dió-brokkoli, dió-kelkáposzta, dió-kelbimbó mind-mind remek kombináció, főleg, ha megfejeljük egy kis gyümölccsel. Itt most citrom a kísérő harmadik.
A tészta sajna nem látszik, de nagyon jópofa! A De Cecco Fusilli lunghi bucati tésztáját használtam, ami olyan mint a dauerolt haj, éppen ezért remekül feltapad rá a szósz.
Hozzávalók:
1 zsemle
2,5 dl tejszín
10 dkg dió
só
frissen őrölt bors
oregánó
1 fej brokkoli
3 gerezd fokhagyma
10 dkg parmezán
2 ek citromlé
6 ek olívaolaj
De Cecco Fusilli lunghi bucati tészta (vagy bármilyen csavart)
Vizet teszek fel a tészta főzéséhez. A zsemlét felkockázom és nyakon öntöm a tejszínnel. A diót száraz serpenyőben megpirítom, majd aprítógépe öntöm és ledarálom. Sós vizet teszek fel és amikor forr a brokkoli tönkjét apróra vágom és megfőzöm benne, majd kiszedem és a diót, a brokkoli szárát a zsemléket összeturmixolom. A maradék főzővízben a brokkoli rózsákat kifőzöm, majd jéghideg vízbe szedem, hogy szép zöldek és roppanósak maradjanak. A diós masszába reszelek 3 gerezd fokhagymát és 8 dkg parmezánt, sózom, borsozom, kevés oregánóval ízesítem, majd hozzákeverem az olívaolajat. A tésztát az időközben felforrt vízben kifőzöm, majd azon melegében összekeverem a szósszal és ráhalmozom a brokkoli rózsákat ill. megszórom parmezánnal.
Forrás: Lecker 2009/12