Diós-almás rétes mazsolával
Amióta volt szerencsém belefutni a TF teljes kiőrlésű réteslapjaiba, olyannyira megkedveltem, hogy egyre gyakrabban készítek rétest. Könnyen kezelhető, jó állagú és legfőbb erénye, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült. Mivel Anyuci hozott vagy 2 kg diót, gondoltam hasznosítom. Az almával és a mazsolával jó csapatot alkotott a dió.
Hozzávalók:
1 doboz/6 lap TF teljes kiőrlésű réteslap
20 dkg dió
2 alma
1 kk fahéj
2 marék mazsola
15 dkg méz
0,5 dl víz
csipet só
2 tojásfehérje
kevés zsemlemorzsa
A diót ledarálom, majd összekeverem a fehéjjal. Egy kis edényben a mézet és a vizet összeforralom, majd hozzákeverem a diós masszához. Az almákat meghámozom és a nagylyukú reszelőn lereszelem. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verem és óvatosan a kihűlt diós masszához adom. 2 réteslapot kiterítek, egy ecsettel megkenem olvasztott vajjal, rásimítom a diós massza felét, szórok rá egy marék mazsolát és az egyik lereszelt almát is elosztom rajta. Ha nagyon “leves” az alma kevés zsemlemorzsával is meghintem. Betakarom egy réteslappal, amit szintén megkenek olvasztott vajjal, majd a rétest a hosszabbik oldala felől feltekerem. Ebben nagy segítséget jelent, ha már az indulásnál egy nedves konyharuhára terítjük a réteslapokat. Amikor feltekertük, átemelem a sütőpapírral letakart sütőlemezre. Ezt még egyszer elvégzem a maradék lapokkal és masszával. A rétesek tetejét is olvasztott vajjal kenem meg, majd 180 fokon pirosodásig sütöm a réteseket.
Az ötletet Stahl Judit diós rétese alatt, ezt turbóztam tovább.