Csokoládé fondant avagy a Ramsay féle csokiláva
Ehhez nagyon nehéz akármit is hozzáfűzni…. Brutálisan csokis, hízlal, mint a világ, cserébe mennyeien finom! Ramsaynek csókolom a kezét-lábát, de senki ne álljon neki, aki fogyni szeretne. Komplett fogyókúrák dőlnek romba miatta…
Hozzávalók (4 kisebb szufléforma):
10 dkg Lindt 70%os csoki
10 dkg vaj
2 tojás
2 sárgája
10 dkg cukor
10 dkg liszt
vaj
kakaópor
karamellszósz (szintén GR)
A legsziszifuszibb munka a szufléformák kikenegetése és megszórása kakaóporral. Érdemes ezzel kezdeni, aztán közben a csokit és a vajat összeolvasztom. A tojások sárgáját (4 db) a cukorral sűrű habbá-, a fehérjét (2 db) csipet sóval kemény habbá verem, majd összekeverem a kétféle tojásos masszát, majd hozzáadom a lisztet és végül a vajas-olvasztott csokit is. A vajjal kikent, kakaóporral kiszórt formákba adagolom a masszát, majd min. fél órára behűtöm. Ezt követően 200 fokra melegítem a sütőt, majd a formákat egy sütőlapra helyezem és 12 perc alatt megsütöm őket. Az idő letelte után érdemes 1-2 percet várni, hogy nem égessük el a dolgos kezeinket. A karamellszósszal kidíszített tányérokra fordítom a fondant és kikevert mascarpone krémmel vagy crème fraîche-sel fogyasztjuk, hogy még jobban tapadjanak a zsírmolekulák:-)
Forrás: Good Food 2008/11