Csokis-mogyorós süti
Most, hogy a hőmérő gyenge 10 fokkal kevesebbet mutat, de jól tud ez esni forró csokival vagy egy habos latteval… Hőségben is isteni. Csak akkor vaníliafagyival:-)
Hozzávalók:
15 dkg vágott mogyoró
30 dkg őrölt mogyoró
10 dkg őrölt mandula
20 dkg 70%os étcsoki
30 dkg vaj
6 tojás
15 dkg cukor
A vágott mogyorót egy száraz serpenyőben megillatosítom, majd tányérra öntöm. Az őrölt mandulát és mogyorót ugyanebben a száraz serpenyőben átforgatom/illatosítom, majd ezt is tányérra szedem.
A csokit a vajjal alacsony hőfokon összeolvasztom. Egy 30*40es tepsit kivajazok és cukorral megszórom. (Készíthetjük csatos tortaformában is.)
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a maradék cukorral 5-6 perc alatt habosra keverem. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verek. A krémes sárgájához keverem az olvasztott vajas-csokit és az őrölt mandulát és mogyorót, majd a vágott mogyorót is. A legvégén óvatosan hozzáadom a keményre vert fehérjét. 175 fokon 45 percig sütöm. Ekkor a közepe még nedves. A formában hagyom kihűlni.
Ha kint tombol az ősz és az eső csapkodja az ablakokat, meleg tejjel/kakaóval, tejszínhabbal fogyasszuk. Azonban verőfényes napsütésben egy gombóc vaníliafagyi és a friss eper legyen a párja!
Ötlet: Lecker 2008/06